Home Ostalo Huawei postao najveći proizvođač mobilnih telefona, isporučio više telefona od Samsunga u...

Huawei postao najveći proizvođač mobilnih telefona, isporučio više telefona od Samsunga u drugom kvartalu 2020. godine

Ako nas pažljivo pratite sigurno vas nije mimoišla vijest kako su četiri najveća kineska proizvođača telefona zabilježila veliki pad prodaje. Pad prodaje su zabilježili i drugi proizvođači, što je izazvalo situaciju iz naslova ovog članka.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Kompanija za istraživanje tržišta Canalys objavila je rezultate isporuke pametnih telefona za period drugoga kvartala 2020. godine, koji je trajao od 1. aprila do 30. juna. U tom periodu zabilježeno je kako je s potrošačke strane smanjena potražnja za pametnim telefonima uzrokovana pandemijom COVID-a 19, a na vrhu liste došlo je do promjena.

Uprava carina Srbije se oglasila povodom optužbi da Kina više neće da šalje pošiljke jer nestaju u carini/pošti

Huawei, koji se već više od godinu dana bori s američkim sankcijama, bio je najveći proizvođač pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine isporučivši 55,8 miliona pametnih telefona (5% manje nego u Q2 2019). Samsung je pao na drugo mjesto s isporukama od 53,7 miliona primjeraka, što je 30% manje nego u istom periodu prošle godine.

Qualcomm Quick Charge 5 tehnologija brzog punjenja će puniti bateriju telefona do 100% za 15 minuta

Za Huawei objavljeni izvještaj nije sasvim pozitivnan jer Canalys procjenjuje da je preko 70% isporuka ostvareno na domaćem kineskom tržištu, dok se udio internacionalnih isporuka svakim kvartalom smanjuje, prvenstveno radi nemogućnosti korištenja Google mobilnih servisa koji su izuzetno bitni na Zapadnom tržištu, iako telefoni savršeno rade pa čak i sa pojedinim Google aplikacijama instaliranim preko APK Pure ili neke druge prodavnice aplikacija.

Francuska najavljuje zabranu Huawei 5G opreme

Pitanje je hoće li Huawei uspjeti održati ovu poziciju jer se zdravstvena situacija u jednu ruku popravlja na tržištima gdje njemu pada, a Samsungu raste prodaja tako da bi se sljedeći kvartal brojke mogle vratiti na staro. Informacija o ostalim proizvođačima u ovom trenutku nisu objavljene.

(mobhr)