Home Ostalo Huawei prepolovio narudžbu komponenti za telefone u odnosu na prošlu godinu

Huawei prepolovio narudžbu komponenti za telefone u odnosu na prošlu godinu

Uskoro se završava druga godina od kako je, sada već prošla administracija SAD uvrstila Huawei na listu entiteta sa kojim je američkim kompanijama zabranjeno poslovanje, a koje su prije svega napravile problem Huaweiju jer nije mogao instalirati Google servise i Play prodavnicu na svoje Android telefone. Dok su SAD tokom prošle godine, zabranile i proizvodnju čipova za Huawei mašinama koje koriste američku tehnologiju, efektivno dovodeći u pitanje budućnost Huawei Kirin mobilnih čipova.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Moramo napraviti malu digresiju i navesti kako iz našeg iskustva Huawei telefoni bez Google servisa, bez problema pokreću većinu poznatih i popularnih aplikacija, od kojih ćete one najpoznatije skoro sigurno pronaći u Huawei prodavnici aplikacija pod imenom App Gallery, dok onaj manji broj aplikacija koje još nisu stigle na Huawei prodavnicu, možete instalirati putem Petal Search aplikacije koja stiže uz Huawei telefone. Zanimljivo je da pojedine Google aplikacije savršeno rade kada se instaliraju kroz Petal Search, tako recimo rade Gboard, Chrome, Maps, itd, dok ne rade aplikacije koje zahtjevaju da se ulogovani na Google nalog, poput Drive ili Duo. Naravno, isti problem imaju i aplikacije drugih proizvođača koje zahtjevaju logovanje na Google ili koriste Google servise za slanje obavještenja, ali one najpoznatije i najbitnije rade. Ovo pišemo iz iskustva, jer neki od nas svakodnevno koriste Huawei telefone sa HMS (Huawei Mobile Services) umjesto GMS (Google Mobile Services).

Redmi K40 i Redmi K40 Pro telefoni stižu sa 6 dana

Vratimo se na temu ovog članka, a to je budućnost Huawei mobilne divizije. Cilj američkih sankcija je otežavanje poslovanja, a jedan od rezultata toga je pad isporuke Huawei pamethnih telefona. Iako se na domaćem tržištu Huawei i dalje dobro drži, izvan Kine konstantno se bilježi pad isporuka, koji nije doduše toliko oštar kako je bilo očekivano (ili uspoređujući ga s padom prodaje Symbian uređaja prije 10 godina), ali je konstantan. Huawei je prodao i svoj brend Honor, kojem je u novom vlasništvu dopuštena saradnja sa stranim kompanijama i povratak na tržište pametnih telefona u koliko-toliko normalnim uslovima.

Kreiranje Bitcoina troši više električne energije nego kompletna Argentina sa 45 miliona stanovnika

Japanski ekonomski medij Nikkei javlja da je Huawei obavijestio svoje dobavljače da će u 2021. godini naručiti drastično manje komponenti za svoje telefone. Nikkei procjenjuje da Huawei u 2021. godini planira isporučiti 70-80 miliona telefona, što je znatno manje od 189 miliona telefona isporučenih u 2020., odnosno 240 miliona telefona isporučenih u 2019. godini. Većina isporučenih telefona neće podržavati 5G zbog još uvijek aktuelnih sankcija, dok je nabavka starijih i manje konkurentnih čipseta omogućena, tako da će većina uređaja biti 4G, piše Nikkei.

Nvidia vraća proizvodnju GTX 1050 Ti i RTX 2060 grafičkih kartica

(balkanandroid/mobhr)