Home Telefoni Huawei sprema pametne telefoni srednje klase s 5G podrškom

Huawei sprema pametne telefoni srednje klase s 5G podrškom

Tržište 5G mobilnih uređaja polako čini svoje prve korake, prva komercijalna 5G mreža pokrenuta je u Južnoj Koreji, a na tržištu su već dostupni neki 5G pametni telefoni kao što su Samsung Galaxy S10 5G i Xiaomi Mi Mix 3 5G.

U kompanij Huawei predviđaju brzi napredak što se tiče pametnih telefona s podrškom za 5G mreže pa tako vjeruju kako će oni i drugi proizvođači pametnih telefona već krajem iduće godine biti u stanju na tržištu ponuditi pametne telefone srednje klase koji imaju podršku za 5G mobilne mreže.

Poređenja radi, što se tiče 4G mobilnih mreža, bile su potrebne tri godine da bi se na tržištu pojavio prvi kompatibilni pametni telefon, dok bi razvoj što se tiče 5G mreža trebao biti puno brži. Nakon jedne godine pojavio se 5G kompatibilni pametni telefon iz high-end segmenta, dok će biti potrebne dvije godine kako bi se pojavio 5G kompatibilni pametni telefon iz srednjeg segmenta tržišta. Što se tiče entry-level segmenta, neka predviđanja govore kako će biti potrebne tri godine kako bi se na tržištu pojavio entry-level pametni telefon s podrškom za 5G mreže (na tržištu se očekuje oko 2021. godine).

(bug)