Home Ostalo Huawei započeo testiranje mobilnih mreža šeste generacije

Huawei započeo testiranje mobilnih mreža šeste generacije

Dok je većina provajdera u ranim fazama implementiranja 5G podrške, Huawei je već započeo istraživanje svojih mrežnih rešenja šeste generacije u kompanijinim laboratorijama u Otavi.

Prema izveštajima, kompanija blisko sarađuje sa preko 13 univerziteta i istraživačkih instituta na razvoju 6G mreže i njene moguće primene. Prema preliminarnoj prognozi koju je objavio Huavei, ne očekuje se da će 6G tehnologija biti komercijalno dostupna pre 2030. godine.

Ranije ove godine, pojavile su se informacije da je Samsung načinio slične poteze u svojoj istraživačkoj bazi u Seulu. Stoga ne predstavlja iznenađenje što Huawei takođe pokušava da se pozicionira među prvim kompanijama koje će istraživati i implementirati narednu generaciju mobilne konekcije.

U junu su Nokia, Ericsson i SK Telecom najavili svoje strateško partnerstvo, koje se zasniva na zajedničkom radu na memorandumima za 6G razvoj. Ukupno gledano, sve su ovo veoma rani koraci i ne postoje jasni standardi za 6G u ovom trenutku, a sva istraživanja su uglavnom teorijskog a ne praktičnog tipa.

(benchmark)