Home Ostalo Intel kreirao čip koji može da osjeti 10 mirisa

Intel kreirao čip koji može da osjeti 10 mirisa

Od svih čula, veštačku inteligenciju je najteže naučiti da prepozna mirise. Najnoviji napredak na tom polju napravili su istraživači iz Intel-a i sa Kornel Univerziteta. Oni su uspeli da treniraju neuromofički čip da uči i prepozna mirise 10 opasnih hemikalija. U budućnosti, ovaj „elektronski nos“ implementiran na robotima, biće sposoban da detektuje oružje, eksplozive, narkotike, a možda čak i bolesti.

U pitanju je Intel-ov Loihi čip za koji je dizajniran specijalan algoritam zasnovan na mirisnim receptorima u mozgu. Kada nešto pomirišemo, molekuli stimulišu ove receptore u nosu. Nakon toga oni šalju signale delu mozga zaduženom za miris, koji tada ispuštaju električne pulseve. Istraživači su uspeli da u Loihi čipu rekonstruišu ceo taj proces.

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!

Prema Intel-u, čip je sposoban da prepozna 10 mirisa, uključujući aceton, amonijak i metan, čak i kada ih prikrivaju drugi jaki mirisi. Sistem je osetljiv i za prepoznavanje je dovoljan samo jedan uzorak. Ovo je fantastičan uspeh, ako se uzme u obzir da druge tehnike zahtevaju ogroman broj uzoraka, kako bi dostigle sličan nivo preciznosti.

Pored Intela i Kornel univerziteta, ovom problematikom bavi se i Google Brain Team u saradnji sa proizvođačima parfema. Oni pokušavaju da uspostave vezu između načina povezivanja molekula i očekivanog mirisa. Takođe, ruski istraživači koriste AI da prepoznaju smrtonosne mešavine gasova, ali i da uz pomoć mašinskog učenja rekreiraju mirise izumrlih vrsta cveća.

(pcpress)