Home Ostalo Windows PC Intel planira ugradnju Tile tehnologije u laptope sa svojim procesorima

Intel planira ugradnju Tile tehnologije u laptope sa svojim procesorima

Intel i Tile potpisali su sporazum prema kojem bi se u budućnosti veliki broj laptop računare (s Intelovim hardverom) mogao isporučivati s ugrađenom tehnologijom kompanije Tile. Riječ je o kompaniji koja proizvodi minijaturne uređaje, tzv. trackere koji se mogu postaviti na privjesak za ključeve, pametne telefone, tablete, u novčanike i druge uređaje kako bi ih, u slučaju da se izgube, lakše pronašli. Ako npr. žurite vani, a ne znate gdje ste stavili novčanik, zahvaljujući Tileovu uređaju postavljenom u novčanik možete ga brzo i jednostavno pronaći. Dovoljno je samo aktivirati aplikaciju na smartphoneu koja je povezana bluetoothom s uređajem i aktivirat će se zvučni signal na samom uređaju u novčaniku.

Ta tehnologija, dakle, već krajem ove ili početkom sljedeće godine bit će dostupna i u laptopima te će biti zanimljivo vidjeti način njene integracije i korištenja. Pretpostavlja se da ta tehnologija neće toliko pomoći ljudima u pronalaženju laptopau kući jer laptopi ipak nisu ključevi da ih se može tako lako zametnuti, no može im pomoći u pronalaženju u slučaju da izgube laptop ili im ga netko ukrade. Naravno, to neće biti moguće putem bluetootha, ali postoji cijela mreža korisnika Tileovih uređaja od koje možete zatražiti pomoć. Na osnovu aktualnih uređaja i načina na koji rade, možemo zaključiti da će postupak biti sljedeći: ako se vaš laptop pojavi u blizini korisnika s Tileovim uređajem ili aplikacijom, dobićete obavijest na svoj telefon o lokaciji na kojoj se uređaj nalazio.

Tek treba vidjeti način na koji će biti implementirana tehnologija Tilea. Iz kompanije su već naglasili da će laptop moći pronaći čak i ako ne radi, nego je u sleep modu, ali postoji mogućnost da se pronađe čak i ako je ugašen. U tom slučaju, kao što je to napravljeno na jednom HP-ovu laptopu, Tileov integrisani uređaj mogao bi imati vlastiti hardver i bateriju nezavisne o bateriji računara. Ipak, za sada su to samo nagađanja i tek treba vidjeti kako će izgledati budući prijenosnici koji će imati tu mogućnost.

Prilikom objave informacije o saradnji iz Tilea su naglasili da njihov tim, zajedno s timovima iz Intela već blisko surađuje s proizvođačima računara kako bi pronašli najbolja iskustva s Tileom za njihove korisnike.

Riječ je opciji, pokazalo je nedavno istraživanje koje je provela ta kompanija, koju većina korisnika laptopa smatra iznimno poželjnom te je za više od 70 posto njih mogućnost lociranja izgubljenog laptopa od “velike ili izuzetno velike važnosti”.

Znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera kao i preko Facebooka? Pored toga možete nas posjetiti na InstagramuYouTube ili Discordu. Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(zimo)