Home Android Telefoni Istekla licenca kompanije Huawei za ažuriranje telefona proizvedenih prije Maja 2019. godine

Istekla licenca kompanije Huawei za ažuriranje telefona proizvedenih prije Maja 2019. godine

Već duže od godinu dana Huawei i kompanijini partneri iz SAD dobijaju privrvemene licence koje im omogućavaju saradnju i održavanje trrgovinskih odnosa. Ovo licenciranje je produžavano u nekoliko navrata, ali od petka, poslednja aktivna licenca je istekla. Huaweijeva generalna licenca je istekla, ostavljajući kompanijine starije uređaje u limbu.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Kompanijini telefoni, koji su proizvedeni pre 16. maja 2019. godine, i dalje su podobni za dobijanje sigurnosnih ažuriranja od strane Google-a i generalnih ažuriranja Google aplikacija, ali ovde postoji i začkoljica. Ukoliko, iz bilo kog razloga, Huawei poremeti kompatibilnost sa Google aplikacijama tokom ažuriranja, Google neće moći da sarađuje na obezbeđivanju ažuriranja i sigurnosnih ispravki.

SAD najavljuje zabranu korištenja američkih aplikacija na svim kineskim uređajima

Ovo su Apple savjeti kako da vaš telefon preživi ljetne temperature

Takođe, postoji mogućnost da Huawei neće biti u stanju da distribuira Google aplikacije sa budućim ažuriranjima čak ni za uređaje koji su proizvedeni pre 16. maja prošle godine, zbog toga što Google mora da sertifikuje svako ažuriranje koje Huawei isporučuje. A kako je trgovinska zabrana još uvek na snazi i licenca je istekla, Google neće biti u stanju da obezbeđuje sertifikate.

Američki Qualcomm zatražio dozvolu od vlasti da Snapdragon čipseti pokreću Huawei telefone

Samsung telefoni će od sada dobijati Android nadogradnje tri umjesto dvije godine

Trenutno, od strane administracije SAD nema informacija po ovom pitanju i nije poznato da li će i kada privremena licenca za Huawei biti opet obnovljena.

(benchmark)