Home Windows Windows PC Windows 10 bug može oštetiti podatke na disku

Windows 10 bug može oštetiti podatke na disku

Microsoft je najavio zakrpu za bizaran Windows 10 bug, koji omogućava da se putem jednostavnih operacija oštete podaci na hard disku. Bug je otkriven tokom ove nedelje i okarakterisan je kao „opasan“. On dozvoljava hakerima da u ZIP fajl, pa čak i u Windows prečicu, sakriju zlonamerni kod. Da bi se trigerovala maliciozna prečica dovoljno je da Windows 10 korisnik raspakuje ZIP fajl, ili da pogleda u folder u kome se ona nalazi. Tada će ona automatski pokrenuti proceduru za oštećenje podataka na hard disku.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Ova greška je potvrđena i navedeno je da postoji više načina da se kroz nju trigeruje oštećenje NTFS strukture podataka. Interesantno je ona u Windows-u 10 postoji skoro tri godine.

Samsungove prve kamere ispod ekrana neće biti na telefonu

Pronađeno je i da isti maliciozni kod može da se pokrene i kroz web browser. Dovoljno je da se on kopira u adresno polje u browser-u. Srećom, rešenje nije mnogo komplikovano. Navedeno je i da greška ne zahteva od korisnika da ima administratorska prava da bi se pokrenula, niti zahteva specijalne dozvole za upis podataka na disk. Restartovanjem računara i pokretanjem Windows chkdsk procesa, najčešće mogu da se oporave oštećeni zapisi na disku.

Star Wars: Battlefront II je besplatan na Epic Games sprodavnici

Ipak, taj proces nije uvek moguće završiti automatski. U pojedinim slučajevima potrebna je i manuelna intervencija kako bi se oporavili oštećeni disk zapisi.  To administratorima sistema u enterprise sistemima može da predstavlja dodatni problem, u  slučaju da chkdsk proces ne uspe da popravi oštećenje. Microsoft je odmah reagovao i naveo je da će u nekom od budućih update-a sistema obezbediti zakrpu.

Samsung predstavio Galaxy S21 i Galaxy S21+ telefone

(pcpress)