Home Ostalo Istraživanja iz Australije pokazuju da je zračenje 5G mreža bezbijedno

Istraživanja iz Australije pokazuju da je zračenje 5G mreža bezbijedno

Australijska agencija za zaštitu od zračenja i nuklearnu bezbednost (ARPANSA) uputila je odgovor predstavničkom domu parlamenta na upit o 5G mreži u Australiji i tome da li 5G predstavlja opasnost po ljude i životinje.

Viša frekvencija ne znači i više zračenja” piše ARPANSA u svom odgovoru.

“Trenutna istraživanja pokazuju da ne postoji nikakav dokaz da radio talasi koji se koriste u mobilnim komunikacijama imaju uticaja na zdravlje ljudi. Ovo uključuje i 5G mrežu. Procena ARPANSA je da je 5G mreža bezbedna.

Agencija je izjavila da iako zbog frekvencija 4G i 5G mreže telo absorbuje određenu količinu enerije, ona je suviše mala da bi dolazilo do “značajnog zagrevanja tkiva”, kao i da milimetarski talasi koje će emitovati 5G mreža ne prolaze kroz kožu.

“Snaga je suviše mala i neće dolaziti do bilo kakvog primetnog zagrevanja kože” rekli su iz agencije,
“Do zagrevanja može doći ukoliko je nivo energije preko 50 puta veći od dozvoljenog po australijskim standardima, kao npr. pri zavarivanju ili izlaganju AM radio tornjevima, ali se u takvim slučajevima koriste zaštitne mere”.

U odgovoru je istaknuta i naučna činjenica da radio talasi nisu jonizujući, pa nisu u stanju da raskidaju hemijske veze pa samim tim ni utiču na oštećivanje DNK.

Ne postoje nikakvi dokazi da izlaganje uobičajenim nivoima radio talasa može da uzrokuje rak“, tvrde iz agencije.

ARPANSA je pomenula da je 2011. Internacionalna agencija za istraživanje raka (IARC) stavila frekvencije koje se koriste u mobilnim telekomunikacijama na listu potencijalno karcinogenih uticaja na ljude, ali da cilj toga nije bio da se izaziva panika, već da se inicira dodatno istraživanje u ovoj oblasti.
“Na toj listi se nalazi i ukiseljeno povrće i Aloe Vera”, ističu iz agencije.

ARPANSA se osvrnula i na kvazi-nauku koja kruži internetom, a čiji pobornici biraju podatke koji odgovaraju ideji i neostvrću se na proverene dokaze.

“Nijedno pojedinačno naučno istraživanje neće dati definitivan odgovor na pitanje da li radio talasi mogu uticati na zdravlje ljudi i životinja, ili na okolinu.”

Što se tiče uticaja na pčele, što je jedan od čestih argumenata kritičara 5G mreže, agencija je rekla da postoji vrlo malo istraživanja na temu uticaja elektromagnetnih talasa na insekte i njihovu brojnost.

Malobrojna ekološka istraživanja koja su se time bavila su dala malo do nimalo dokaza na uticaj radio talasa na životnu sredinu”

“Istraživanja koja pokazuju efekte, nisu poštovala naučni metod, pa je u njima efekat elektromagnetnih talasa nemoguće razmatrati nezavisno od uticaja drugih faktora u okruženju.

Kancelarija ombudsmana za telekomunikacionu industriju primila je 45 žalbi o štetnosti elektromagnetnog zračenja tokom 2019.

Prethodnog meseca, predsednik kompanije Telstra John Mullen uporedio je one koji šire “istinu o 5G” sa protivnicima vakcinacije i pobornicima teorije o ravnoj zemlji.

Telstra je u julu sprovela testiranje o količini energije koju emituje 5G naspram 3G i 4G mreža u stanovima i kafeima blizu svog 5G inovacionog centra i ustanovila da je ono konstantno bilo ispod 0.02% ARPANSA limita, t.j. 5000 puta  manje od nivoa koji se smatra bezbednim.

Zapravo, u testiranjima u stanu, imali smo sobu punu inžinjera čiji su uređaji radili punom snagom, a nivo zračenja je i dalje bio 1000 puta ispod bezbedne granice”, izjavio je John Mullen.

Kakvo je vaše mišljenje o 5G-u, koji je postao vrlo kontraverzna tema?

(benchmark)