Home Ostalo Istraživanje programera iz 155 zemalja pokazalo da je JavaScript najpopularniji programski jezik

Istraživanje programera iz 155 zemalja pokazalo da je JavaScript najpopularniji programski jezik

SlashData, britanska firma koja proučava zajednice programera, u svom 20. izdanju State of Developer Nation procenjuje da je u prvom kvartalu ove godine JavaScript zajednica činila veliki deo od procenjenih 24,3 miliona aktivnih programera širom sveta.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Istraživanje kompanije SlashData obuhvatilo je preko 19.000 ispitanika iz 155 zemalja i nudi malo drugačiji stav prema rang-listi popularnosti drugih jezika od GitHub-a, RedMonk-a, Stack Overflow-a i Tiobe-a. SlashData sprovodi ovu anketu dva puta godišnje. Poslednje istraživanje je procenilo veličinu JavaScript zajednice na 12,4 miliona i uključuje TypeScript i CoffeeScript, koji su takođe zasnovani na istom ECMAScript standardu. Procenjuje se da su druga najveća populacija od 10,1 miliona programera, korisnici Pythona, dok sada ima 9,4 miliona Java programera. SlashData procenjuje da sledeće tri najveće zajednice programera koriste C/C++ (7,3 miliona), Microsoftov C# (6,5 miliona) i PHP (6,3 miliona). Druge velike grupe programera su ljubitelji Kotlina, Swifta, Go, Ruby, Objective C, Rusta i Lua.

Zašto povremeno trebate restartovati svoj Android telefon

Kompanija smatra da je JavaScript stekao 4,5 miliona programera u zajednici od 2017. godine, dok je Python tokom prošle godine stekao 1,6 miliona programera. Python je najbrže rastući jezik sa više od šest miliona programera, prema SlashData, a 70% programera fokusirano je na mašinsko učenje (ML), koristeći ga, verovatno zbog ML biblioteka poput Googleovog TensorFlow-a, Facebook-ovog PyTorch-a i NumPy-a. Ali Python se takođe široko koristi za automatizaciju pozadinskih sistema. SlashData primećuje da su Rust i Lua bile dve najbrže rastuće zajednice programskog jezika u poslednjih 12 meseci. Rust se ne koristi široko, ali ove godine je njegova zajednica izašla iz Mozilline senke i stvorila sopstvenu Rust Foundation iza koje stoje Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google i Mozilla. Google se zalaže za to da Rust postane drugi jezik za Linux kernel i koristi ga za pisanje novog koda za Android operativni sistem zbog svojih garancija sigurnosti memorije koje pomažu u izbegavanju grešaka u memoriji. Programeri takođe cene sistem upravljanja paketima Rust’s Crates.

Pojavile se fotografije Huawei P50 telefona i potvrdile dizajn iz glasina

(pcpress)