Home Ostalo Istraživanje utvrdilo koliko sporije se kuca na ekranima na dodir u odnosu...

Istraživanje utvrdilo koliko sporije se kuca na ekranima na dodir u odnosu na fizičke testature

Female hands using laptop keyboard and holding mobil phone

Istraživači sa Aalto univerziteta u Finskoj, Univerziteta Kembridž u Velikoj Britaniji i sa švajcarskog ETH Cirih univerziteta utvrdili su da je brzina kucanja na touch ekranima dostigla oko 70% brzine kucanja na QWERTY tastaturama. Uz to, razlika je znatno manja kod ljudi koji nemaju iskustva u upotrebi klasične tastature. Te podatke dobili su nakon testiranja 37.000 volontera iz 160 država.

Ovom rezultatu svakako je doprinelo povećanje upotrebe mobilnih uređaja, ali i upotreba automatizacije, kao što je auto-correct opcija. Prosečna brzina kucanja bila je 36 reči u minuti, dok je najbolji rezultat bio 85 reči u minuti.

Utvrđeno je da je najbolji način za postizanje maksimalne brzine kucanja upotreba oba palca, što je radilo 74% testiranih osoba. Njihov prosek kucanja bio je 38 reči u minuti, što je samo 25% sporije od prosečne brzine kucanja na fizičkoj tastaturi. Inače, maksimalna brzina kucanja na računaru bila je 100 reči u minut, ali je većina testiranih postigla brzinu između 35 i 65 reči u minuti.

Interesantno je da je utvrđeno da iako auto-korekcija ubrzava kucanje, predviđanje reči je zapravo smanjuje, prvenstveno zbog vremena koje korisnik potroši čitajući ih i razmišljajući koju od njih da iskoristi.

Istraživači su takođe utvrdili da postoji veliki generacijski efekat na brzinu kucanja. Korisnici starosti između 10 i 19 godina, prosečno su 10 reči u minuti brži od korisnika starijih od 40 godina. To ima smisla, jer su se mlade generacije „rodile“ sa touch tehnologijom. Stariji korisnici, iako znatno duže upotrebljavaju mobilne telefone, koristili su drugačije načine kucanja na njima i prelazak na touch tehnologiju donosi problem prilagođavanja.

Najveći broj dobrovoljaca činile su žene u ranim dvadesetim godinama, a prosečno vreme dnevne upotrebe telefona bilo je oko čest časova.

Ako želite da odradite test, to možete uraditi putem ovog linka, a bilo bi zanimljivo da postavite rezultate u komentarima.

(pcpress)