Home Telefoni Izgleda kako Huawei vraća 3.5 mm audio priključak na P30/P30 Pro telefon

Izgleda kako Huawei vraća 3.5 mm audio priključak na P30/P30 Pro telefon

U javnost su putem sajta Onleaks procurili prvi renderi i video snimak na kojima se, navodno, nalazi ovogodišnji predstavnik Huaweijeve flagship linije – Huawei P30. Nasljednik izuzetno popularnog modela P20 donosi zadnju površinu s prelijevanjem boja, kao i kod prošlog modela. Najavljene karakteristike poput kamere od 38 megapiksela, 5x optičkog zuma, 24 MP selfie kamere i Kirin 980 SoC takođe ostaju na nivou špekulacija, ali su manje-više očekivane inkrementalne nadogradnje.

Sa zadnje su strane budućeg uređaja vidljive tri kamere, dvostruki LED blic, ali neke stvari pomalo iznenađuju. Kao prvo, na ovim se slikama i videu ne vidi čitač otiska prsta pa se može pretpostaviti da će ga Huawei u modelu P30 ugraditi ispod ekrana kao što je to uradio na Mate 20 Pro telefonu. Ekran P30 je predviđen da će mjeriti 6 inča dijagonale.

Ali možda najveće iznenađenje smješteno je na donjoj ivici Huaweija P30. Uz USB TypeC konektor na renderima i videu ističe se gotovo pa relikt prošlosti – analogni audio 3.5 mm priključak za slušalice. Za nešto što je do prije koju godinu bio neizostavni dio svakog telefona, gotovo je nevjerojatno da se sada ističe kao neobičan dodatak. Appleova “hrabrost” kada su isti izbacili uhvatila je zamah pa je u posljednje vrijeme, pogotovo na flagshipima, nemoguće pronaći ovaj priključak.

(bug)