Home Ostalo Jedna od kancelarija američke vlade traži da se zabrana za Huawei odgodi...

Jedna od kancelarija američke vlade traži da se zabrana za Huawei odgodi na dvije godine

Kancelarija za upravljanje i budžet u Beloj kući (OMB) zatražila je od američkog kongresa da odloži zabranu koja federalnim ugovaračima zabranjuje korišćenje Huawei opreme. Zabrana, deo NDAA (National Defense Authorization Act), sprečava izvođače radova u vladi SAD da koriste opremu kompanije Huawei zbog zabrinutosti da bi se tehnologija mogla koristiti za špijuniranje Amerikanaca u ime kineske vlade.

Najnoviji zahtev je formalno stigao u vidu pisma Russella T. Voughta, vršioca dužnosti direktora Kacelarije za upravljanje i budžet, i poslat je potpredsedniku SAD (Mike Pence), kao i članovima kongresa.

“Radi se o obezbeđivanju da kompanije koje posluju sa američkom vladom, ili dobijaju odobrenja i kredite na federalnom noivou, imaju vremena da se izvuku iz poslovanja sa kompanijom Huawei i drugim kineskim tehnološkim kompanijama navedenim u NDAA”, istakao je Jacob Wood, zvaničnik Bele kuće za Wall Street Journal.

Svim agencijama federalne vlade biće zabranjeno da koriste Huawei opremu kasnije ove godine, ali zabrana za federalne izvođače i organizacije koje traže vladina odobrenja neće stupiti na snagu još dve godine. Zahtevano produženje od strane Bele kuće za ugovarače bi zabranu produžilo na četiri godine.

Pismo koje je OMB poslao navodi štetan uticaj na američke izvođače radova u ruralnim područjima, koji neproporcionalno koriste Huawei opremu zbog niskih troškova.

Huawei se našao u središtu žestoke borbe američke vlade sa Kinom u trgovinskom ratu, a koji uključuje sve – od trgovinskog deficita do privatnosti.

Ostaje nejasno koliko će američki kongres biti u stanju da odloži zabranu, kao i dali će ovo telo uraditi bilo šta između sadašnjeg perioda i predsedničkih izbora u SAD 2020. godine.

(benchmark)