Home Aplikacije Kako Facebook planira da WhatsApp zarađuje

Kako Facebook planira da WhatsApp zarađuje

WhatsApp

Od kada je 2014, godine Facebook kupio WhatsApp za vrtoglavih 21,8 milijardi Američkih dolara od čega su 4 milijarde išle u gotovini a ostatak u obveznicama. Prvi korak koji je Facebook kao novi vlasnik učinio jest uklanjanje godišnje pretplate od 1 dolara kojeg su do tada korisnici plaćali kako bi se mogli koristiti značajkama WhatsApp-a. Iako vam se ovih 1 Američki dolar ne čini previše, uzmimo u obzir da je tada WhatsApp koristilo 1,5 milijardi korisnika, što bi značilo kako je WhatsApp tako svake godine uprihodio više od 1,5 milijardi Američkih dolara.

WhatsApp uvodi 3 nove opcije

Sada dolazimo do onoga što Facebook i njegov šef Zuckerberg žele napraviti odnosno na koji način žele iskoristiti značajku i veliki broj korisnika. WhatsApp Pay bio bi naziv usluge odnosno značajke koja bi bila uvrštena unutar WhatsApp aplikacije a služila bi kako joj i samo ime govori za slanje/primanje novčanih transakcije između dvoje ili više korisnika. WhatsApp Pay možemo poistovjetiti recimo s Apple Pay uslugom gdje ova značajka svakoj transakciji uzme 0.15% na ukupni iznos.

Facebook plaća novčanu kaznu za značajku koju je uveo bez pristanka korisnika

Što znači recimo ako korisnik plati Apple Pay uslugom neku uslugu u iznosu od 200 američkih dolara, Apple dobije 30 centi. To možda zvuči kao mala i zanemariva cifra no nemojmo zaboraviti kako Apple Pay na dnevnoj bazi ima oko 11 milijuna transakcija, što svakako nije zanemarivo. Premda je sve još u fazi spekulacija tako nam nije poznato koliko bi WhatsApp Pay uzimao dijela za transakciju.

Facebook Clear History alat postao dostupan

Vjerujemo kako će ova priča ići dalje te kako ćemo uskoro saznati nove detalje što ćemo naravno na našim stranicama i popratiti.