Home Ostalo Internet Facebook plaća novčanu kaznu za značajku koju je uveo bez pristanka korisnika

Facebook plaća novčanu kaznu za značajku koju je uveo bez pristanka korisnika

Facebook

Društvena mreža Facebook s vremena na vrijeme uvede nešto novo, bilo ono za svoje korisnike ili „ispod sučelja” koje korisnici ne vide pri svakodnevnom korištenju. Ali da ne bi sve bilo idealno stalno pobrinula se jedna odluka iz slobodni smo reći davne 2011, godine. Radi se o početku označavanja korisnika na fotografijama, Facebook je tu značajku uveo dakle 2011, godine a radi se o softveru za prepoznavanje lica.

Facebook Clear History alat postao dostupan

Sve bi bilo sasvim u redu i neprimjetno da skupina građana iz Illinoisa nije podignula još 2011, tužbu kako Facebook bez dozvole koristi softver za prepoznavanje softvera kako bi pružio korisnika mogućnost prepoznavanja Facebook prijatelja na objavljenim fotografijama. Naravno Facebook se odmah ogradio te naveo kako je on pitao za pristanak korisnike za korištenje navedene značajke ali pravnici grupe ljudi iz Illinoisa ne vjeruju i naravno negiraju to. Čitav slučaj pravno je podignut 2015, godine te od tada traje pravna bitka Facebooka da dokaže kako nije prekršio niti jedno pravilo ali čini se kako mu to baš i ne uspijeva.

Mark Zuckerberg

Prema svemu pravna služba i dioničari dogovorili su se te pružili nagodbu u iznosu od vrtoglavih 550 milijuna Američkih dolara. Tek ostaje za vidjeti hoće li druga strana pristati na ponuđeno ili će ostati pri traženju da se softver za prepoznavanja lica potpuno ukloni s Facebook društvene mreže.

Facebook u svom vlasništvu ima 4 od 5 najpopularnijih aplikacija na svijetu

Za nas male korisnike to znači da možda više nećemo imati mogućnost označavanja prijatelja na fotografijama s izleta ili partyja na kojima smo bili ali mi osobno ne vjerujemo u to. Što vi mislite o tome slobodno pišite u komentarima jer nas zanima i vaše mišljenje.