Home Uputstva Kalibracija baterije Android uređaja UPUTSTVO

Kalibracija baterije Android uređaja UPUTSTVO

5371
8
SHARE

Kalibracija baterije Android uređaja može biti rješenje za probleme sa baterijom vašem Androida. Inače, danas su problemi sa baterijom su jedan od najvećih uzročnika glavobolja za korisnike pametnih telefona. Nekada su baterije na mobitelima mogle trajati po nekoliko dana na jednom punjenju a kada se trajanje baterije smanji ispod 2 dana smatralo se da je zamjena iste neophodna.

Današnji telefoni su davno prerasli samu funkciju telefona te su vremenom crpili sve više resursa zahvaljujući čemu je trajanje baterije po punjenju svedeno na dan ili eventualno dva. Međutim, ako ste primijetili da se trajanje baterije po punjenju osjetno smanjilo u odnosu na prije, to bi moglo značiti da trebate razmotriti kalibraciju (podešavanje) baterije. Danas ćemo detaljno objasniti kako sama kalibracija baterije funkcionira i kako je uraditi.

Prije svega, ako ste imali probleme sa trajanjem vaše baterije, možete prvo pogledati naše savjete za duže trajanje baterije telefona, kao i test u vezi načina produženja njenog trajanja. Ako se trajanje baterije i performanse nastave smanjivati čak i nakon što ste uradili sve iz naša navedena 2 članka, onda je vrijeme da pokušate kalibrirati (podesiti) bateriju. Jedan od najočitijih znakova da bi se to trebalo uraditi jeste ubrzano pražnjenje baterije ili odbijanje uređaja da započne punjenje.

Korisnici koji su se susretali sa ovakvim problemima će vjerovatno sa potpunom sigurnošću ustvrditi da je oštećena baterija ili čak sam uređaj. Istina je da to može biti razlog ali prije nego što uradite nešto drastično, preporučujemo vam da pokušate ispravno kalibrirati bateriju.

Šta znači kalibrirati bateriju na vašem Androidu?

Android ima postavku poznatu kao Battery Stats (statistike baterije) koja pokazuje kapacitet baterije kada je puna ili prazna. Problem je da ponekad može doći do poremećaja u funkcioniranju Battery Statsa, te će vam se zbog toga prikazivati krive informacije o stanju baterije, što za posljedicu ima da se telefon ugasi i prije nego što se nivo baterije spusti na 0%. Proces kalibracije baterije će korigirati informacije na ispravne.

Objašnjenje procesa kalibracije podijelit ćemo u 2 dijela:

 1. Kalibracija na uređajima kojima nije urađen root (tj. koji imaju fabričku verziju Android sistema od proizvođača)
 2. Kalibracija na uređajima kojima je urađen root (tj. koji imaju Android verziju sistema koja nije od proizvođača nego nešto poput CyanogenModa i sl.)

Ako imate dilemu je li na vašem uređaju urađen root ili ne, onda sa Play Storea preuzmite aplikaciju Root Checker koja će to provjeriti za vas.

google play button

Kalibracija na uređajima kojima nije urađen root

Prvi metod

 1. Provjerite kapacitet baterije, koji možete vidjeti na samoj bateriji uređaja ili iz specifikacija uređaja na internetu. Kapacitet baterije izražen je u miliamper satima (mAh), pogledajte zaokruženi dio baterije na slici ispod.

samsung-baterija

 1. Instalirajte aplikaciju Current Widget: Battery Monitor sa Play Storea

google play button

 1. Pokrenite Current Widget: Battery Monitor. Ova aplikacija pokazaće vam nivo napunjenosti baterije u miliamper satima (mAh). Punite vaš telefon dok ne dostignete ukupan iznos miliamper sati koji je naveden na bateriji (u slučaju baterije sa slike iznad to bi bilo 1000 mAh).
 2. Kad se dođe do traženog iznosa, ugasite telefon pa ponovo pokrenite. Vaša baterije će sada biti napunjena na 100% i u teoriji više ne bi trebala uzrokovati probleme.

Drugi metod

 1. Napunite do kraja bateriju sa upaljenim telefonom. Kada telefon bude u potpunosti napunjen, isključite punjač iz telefona i ugasite ga.
 2. Nakon što se telefon ugasio, uključite punjač u telefon i pustite da se ponovo napuni do 100%.
 3. Isključite punjač, upalite telefon i odaberite opciju u PostavkeEkran da se ekran nikako ne gasi. Ako nema opcije da se ne gasi nikako, onda odaberite najduže dostupno vrijeme.
 4. Uključite punjač u telefon i sačekajte da se ponovno napuni do kraja
 5. Nakon toga, isključite punjač ponovo i nemojte pokretati telefon dok se telefon sam ne isključi nakon što dostigne 0% baterije.
 6. Nakon što se ugasi, ponovo ga napunite do kraja.

Sada bi sve trebalo raditi pravilno. Podešenje trajanja osvjetljenja sada možete slobodno vratiti na normalno. Znamo da je ovaj metod malo naporan jer zahtijeva uključivanje i isključivanje punjača po više puta ali se mora raditi ovako ako očekujete pozitivne rezultate.

Kalibracija na uređajima kojima je urađen root

Prvi metod

 1. Instalirajte aplikaciju Battery Calibration sa Play Storea.

google play button

 1. Uključite punjač u telefon i pustite da se napuni do 100%
 2. Pokrenite Battery Calibration aplikaciju i pogledajte broj ispred ‘mV’ koji se nalazi do pokazivača procenata (pogledati sliku ispod) . Taj broj će nastaviti rasti. Ako broj nastavi rasti i nakon što baterija dostigne 100%, nastavite puniti telefon. battery-calibration
 3.  Kad brojevi prestanu rasti i baterija bude napunjena na 100%, dodirnite Battery Calibration dugme a zatim restartirajte telefon. Trenutni nivo bit će memorisan kao nivo maksimalnog kapaciteta a stara informacija u Battery Stats će biti izbrisana nakon što nova ispravna informacija sa ispravnim podacima bude kreirana.

Ako ovaj metod ne bude radio, probajte naredni metod.

Drugi metod

 1. Uđite u Recovery  mode na vašem Androidu i dođite do sekcije Advanced, gdje ćete naći opciju wipe battery stats. Ovo će izbrisati sve prethodno napravljene kalibracije bez obzira da li ih napravio sam korisnik ili kad se vršila instalacija ROM-a.
 2. Morate u potpunosti isprazniti bateriju a zatim povezati telefon na punjač. Ovo mora biti urađeno bez ikakvih ometanja i sa isključenim uređajem.
 3. Kad punjenje dostigne 100%, upalite telefon opet sa uključenim punjačem i otvorite aplikaciju Battery Calibration.
 4. Idite na srednje dugme, nakon čega će se pojaviti pitanje sa SuperUser dozvolama za pristup i tu ćete ići na accept.
 5. Ubrzo nakon toga, pojavit će se poruka da je kalibracija uspješna. Dodirnite OK, isključite punjač iz telefona i zatvorite aplikaciju.

To je to. Jeste li isprobali ove metode? Znate li neke druge metode za rješavanje problema sa baterijom i koje?

 (izvori: androidpit.com, lostintechnology.com)

 • galaxys3

  Ovaj nacin kalibriranja pomocu aplikacije – je li treba iskljuciti punjac sto se napuni na 100% ili kliknuti Battery Calibration s ukljucenim punjacem, zatim restartovati.

  • galaxys3

   EDIT: Ovaj nacin kalibriranja pomocu aplikacije – je li treba iskljuciti punjac nakob sto se napuni na 100% pa zatim kliknuti na Battery calibration ili kliknuti Battery Calibration s ukljucenim punjacem, zatim restartovati.

   • Haris

    Pozdrav,

    kad brojevi prestanu rasti (posebno ”mV”), preporučuje se da zadržite punjač u uređaju kad klikate na Battery Calibration, ako pogledate priloženu sliku vidjećete da na njoj piše da je korak 3 ”Click Battery Calibration” a naredni korak 4 ”Unplug Your Phone” (tj. isključite punjač iz telefona). Nakon svega toga možete uraditi restart.

    Kad broj ”mV” prestane rasti to je znak da je baterija zaista dostigla svoj maksimalni kapacitet. Inače, kad baterija dostigne
    100% a broj mV i dalje raste, to znači da baterija efektivno nije bila na stvarnih 100% iako je pokazivala toliko. Zato se i čeka da mV dostigne svoj maksimum.

    Kada kliknete na Battery Calibration, telefon memorira trenutno
    stanje napunjenosti baterije u procentima i mV kao nivo maksimalnog kapaciteta, tako da će to stanje koje je bilo u trenutku klika na Battery Calibration telefonu biti mjerilo za maksimalni nivo napunjenosti.

    • darja

     Meni dostigne 100%,ali stoji na 4mV,dalje ne ide:-

  • Haris

   Pozdrav,

   kad brojevi prestanu rasti (posebno ”mV”), preporučuje se da zadržite punjač u uređaju kad klikate na Battery Calibration, ako pogledate priloženu sliku vidjećete da na njoj piše da je korak 3 ”Click Battery Calibration” a naredni korak 4 ”Unplug Your Phone”. Nakon toga možete uraditi restart. Kad broj ”mV” prestane rasti to je znak da je baterija zaista dostigla svoj maksimalni kapacitet. Inače, kad baterija dostigne 100% a broj mV i dalje raste, to znači da baterija efektivno nije bila na stvarnih 100% iako je pokazivala toliko. Zato se i čeka da mV dostigne svoj maksimum.

   Kada kliknete na Battery Calibration, telefon memorira trenutno stanje napunjenosti baterije u procentima i mV kao nivo maksimalnog kapaciteta, tako da će to stanje koje je bilo u trenutku klika na Battery Calibration telefonu biti mjerilo za maksimalni nivo napunjenosti.

 • bass

  probao sam oba načina na tel. koji nema root i nisam uspio ali na način da kad sam skinuo Current Widget: Battery Monitor nisam mogao pokrenuti ništa osim njegovih postavki.Drugi način sa punjenjem i gašenjem mi je bilo tako da kad sam kao što je navedeno, prvo napuniti pa ugasti aparat pa ga puniti ugašenog do 100%…Napunio sam ga prvo uključenog pa kad sam ga ugasio i počeo ponovo puniti, on je već bio na 100 % tako da ne znam dali je procedura ispravna.Napravio sam kako je pisalo.Napominjem da nisam neki veliki stručnjak.

 • Milan

  kucam po drugi put :((((((

  Imam Htc Desire 310 koji okej telefon skroz barem meni krenucu pricu od prvog dana tako mi je lakse prvih nedelju dana telefon je radio skroz okej i onda problem sa baterijom,posaljem u servis vip pritom da imam garanciju oni ga veoma brzo poprave kao zamenili smo celu maticnu plocu svi kvarovi su uklonjeni pa nisu kad i da usput kad su ga vratili posle dva meseca sam ga rutovao igram igricu npr clash of clans pod punim svetlom do 50% onda smanjim do kraja,pa posle pola sata izadje upozorenje 15% pa posle 5minuta 4% i ugasi se ha ja ga stavim na punjac kad ono 30% nista ja lepo ga stavim na moj original punjac prvi i ono odma izadje kao status baterije 30% i posle par sekundi kao baterija sa ! crvene boje STAVICU SLIKU,nista ja nastavim da igram tu moju igricu naravno posle veoma brzog vremena pukne baterija skroz nece da se upali stavim da se puni a punim ga iskljucivo iskljucenog brze se napuni kad je ukljucen treba citava vecnost nista prvo preko neta gledam i nadjem htc live chat nije mi nista izaslo posle celog dana i noci uzmem telefon odem u servis nemaju pojma odem u vip isto pitam pitam pitam dosta ljudi niko nista ne zna vec mi je muka dodje mi da ga razbijem,kupim drugi punjac kad ono gle cuda to sto se pojavljuje kad je iskljucen ne pojavljuje se stalno ali ponekad puni se brzinom svetlosti ja mislio ono do punjaca nije posle dva dana opet stara prica ja se smorio kupim treci punjac u nadi da ce mi biti drugacije nista stao sam kod treceg puni se ok kad je iskljucen to se pojavljuje. 80% za tili cas pola sata a ovih 20% za nekih sat ipo ali kad bi neko mogao da mi kaze ili pomogne sta da radim samo taj problem sa baterijom imam.

  e sad ja cu uraditi ovaj metod dva pritom da mi je telefon htc desire 310 rutovan

  ali imam pitanja i za to da ne radim kao prosli put samo cu ovako da pitam dali kad ga iskljucujem da bi ga opet prikacio na punjac a vec sam ga napunio da li morama prvo da se potrosi do kraja ili ne? i kad se puni ukljucen da li mora svetslost da se pojava do kraja ili to uopste nema veze? bio bi veoma zahvalan kad bi mi neko pomogao ili kontakt email broj bilo sta bas gotivim ovaj telefon iz jednog razloga za to sto moze svaka igrica na njemu da radi.sliku od tog problema kad je iskljucen stavicu sada…i ne znam ni ja vise da li sam rekao da sam imao ovaj problem i na samom pocetku i pre ruta i sa njim…

 • Marko

  Meni nije jasan drugi metod za kalibriranje bez root-a, treba li sam telefon da se iskljuci usljed upaljenog ekrana, ili treba da ga koristim da bih ga ispraznio. Hvala