Home Android Telefoni TEST: Kako produžiti trajanje baterije?

TEST: Kako produžiti trajanje baterije?

Prije nego što počnete čitanje teksta, preporučujem vam da posjetite Battery university i pročitate sve o punjenju baterije, prekomjernom punjenju, uslovima punjenja i temperaturama posebno za Li – Ion i  Li – Po vrste baterija. Nakon toga, možete pogledati grafikon (u punoj veličini) i napraviti svoj ​​zaključak. Grafikon sadrži mjerenja temperature baterije i napunjenosti u  vremenskom periodu od 7 dana.

legenda

battery_graph_small
Grafikon (kilik za veću rezoluciju)

Kako produžiti trajanje baterije?

Ovdje vam nećemo pisati o istoriji razvoja baterije, nego ćemo se fokusirati na Li-xx (xx = Ion, Po) baterije. To su baterije koje se najčešće danas koriste u većini uređaja. Kod velike većine pametnih telefona, baterija je izmenjiva, ali kod Nexus 5 uređaja nije, što me je navelo da uradim ovaj test i da saznam kako produžiti trajanje baterije. Slika grafikona koju možete vidjeti iznad je napravljena sa GSAM Battery Monitor aplikacijom. Napravio sam grešku, jer nisam snimio 2 ili 3 slike, tako da  grafikon nije kontinuiran tako da oprostite na tome.

Kapacitet baterije će opasti, bez obzira kako postupali sa njom. Jedina stvar koju možemo uraditi jeste da odložimo taj momenat. Zavisno od toga da li bateriju tretirate na ovaj ili onaj način, kapacitet baterije će eventualno spasti na 70% za 3 mjeseca ili za 3 godine. Sve je na vama i do vašeg ophođenja prema bateriji.

Ovo je lista stvari koje Li-xx baterije vole i ne vole:

  • Nemojte prekomjerno puniti bateriju. Baterija je prepunjena ako napon pređe 4.2 V. Ovo je djelimično tačno, jer baterija se oštećuje ako je punite na naponu većem od 3.92 V.
  • Nemojte isprazniti bateriju do kraja. Slučajnost ili ne, sam Android će vas upozoriti na 15% da je baterija prazna i da je potrebno punjenje.
  • Toplina šteti bateriji. Prekomjerno punjenje baterije, izlaganje suncu i igranje igrica prilikom punjenja treba izbjeći.
  • Punjenje tokom noći sa punjačem nije preporučljivo. Sa stopom punjenja od 1200-1500mAh baterija će se napuniti za 2 sata. Nakon toga će ostatak noći punjenje da varira između 98-100%. Zbog toga je preporučljivo da koristite punjač sa manjom stopom punjenja.
  • Li-xx baterije žele često punjenje, zbog toga kada god imate priliku priključite telefon na punjač.

Pomenuo sam da je poželjno koristiti punjač sa manjom stopom punjenja prilikom noćnog punjenja telefona. To možete postići sa punjenjem vašeg telefona preko USB porta vašeg računara. Naime, USB2 port daje stopu punjenja od 500mAh, što je za trećinu manje od orginalnog punjača. Ako pogledate grafikon, vidjećete dva noćna punjenja preko USB2 porta. Prvo punjenje je započeto kada je baterija bila na 45% i ujutro je baterija bila na 100%. Drugo punjenje je započeto kada je baterija bila na 15% i do jutra prije nego što sam otišao na posao je dostigla 85%.

Očigledno, USB2 port ne može napuniti praznu bateriju tokom noći dok vi spavate (6-7 sati). Ako vam je baterija na 50%, onda se možete poslužiti sa ovim portom i ujutro ćete imati napunjenu bateriju.

Ako vam je baterija prazna, možete se poslužiti sa USB3 portom koji ima stopu punjenja od 900mAh, što je 2/3 od originalnog punjača. To će vam sasvim sigurno biti dovoljno da napunite bateriju tokom noći. Još jedna dobra stvar je da manja stopa punjenja znači i manje grijanje baterije.

Oprezno. Punjenje preko USB porta može biti kontraproduktivno. Ako je vaš USB port je neispravan, ili stopa punjenja je mala, baterija se neće moći puniti uopšte. Obratite pažnju područja na grafikonu koja su označena kao USB2 punjenja sa crvenim znakom pitanja. Pokušao sam da punim moj telefon na poslu. Ne znam zašto, ali stopa punjenje je toliko mala da  je nivo napunjenosti baterije opadao (procijenjeno vrijeme punjea je bilo 15h ili tako ..).

Dakle, kao zaključak. Punite bateriju češće, ne ostavljajte telefon  na punjaču cijelu noć. Ako morate, napunite telefon preko USB porta koji je vaš prijatelj.

Autor teksta je Duško Bajić i tekst je preuzet uz dozvolu i preveden sa njegovog bloga, a orginalni tekst koji je na engleskom možete pročitait OVDJE.