Home Ostalo Kamere Kako napraviti što bolje fotografije pri korištenju blica

Kako napraviti što bolje fotografije pri korištenju blica

Po noći i u drugim uslovima gdje osvjetljenje nije baš najbolje, logićno rješenje za poboljšanje svjetlosti jeste korištenje blica. Međutim, ukoliko ne znate kako ga koristiti, fotografije nastale korištenjem blica često mogu izgledati izuzetno neprirodno. Zbog toga vam danas donosimo tekst o tome kako napraviti što bolje fotografije pri korištenju blica, od jednostavnih tehnika, do onih nešto naprednijih i profesionalnijih.

Kao neko ko se ne bavi profesionalno fotografijom, većina korisnika koristi blic ugrađen u njihov fotoaparat, međutim za ozbiljnije bavljenje fotografijom neophodan je i kvalitetniji blic.

Najosnovnija tehnika je kroz leću kamere (eng. Through The Lens – TTL). To znači da će blic sam odrediti najoptimalnije postavke za pravljenje što bolje fotografije, čak i kada je kamera u manuelnom modu. Također, tu je i manuelni mod blica, gdje korisnik sam bira jačinu blica što je preporučeno kada je ekspozicija na kameri manuelno podešena.

Blic se zapravo može koristiti i danju u situacijama gdje položaj sunca dovodi do sjene na subjektu. Blic se u takvim situacijama koristi za uklanjanje tih sjena i postizanje jednakog osvjetljenja na subjektu, te je preporučeno koristiti TTL tehniku.

Ukoliko se vaš subjekti kreće i koristiti sporiju brzinu otvaranja leće, trebate podesiti i blic da odgovara tim postavkama. Preporučljivo je koristiti postavku po imenu rear curtain sync koja pali blic pri zatvaranju leće umjesto pri otvaranju.

Redukciju efekta crvenih očiju je također preporučljivo uključiti kako bi se izbjegle situacije gdje subjekti na fotografijama imaju crvene oči. Do takvih situacija dolazi zbog toga što blic često reflektira krvne sudove u očima, a rješenje koje donosi ova opcija jeste paljenje blica prije otvaranja leće – tako se zjenice suze i efekat crvenog oka nestaje.

Međutim, ukoliko često koristite blic, brzo ćete shvatiti kako ugrađeni blic nije dovoljan i kako je ograničen (odnosno kako je mogućnost modifikovanja jačine blica minimalna), te da vam je potreban dodatni i bolji blic.

Dodatni blic otvara još mnogo mogućnosti, poput modificiranja ugla pod kojim svjetlo pada na subjekt (ili prigušivanja svjetla tako što se blic okrene ka plafonu). Još jedna mogućnost koja se otvara sa eksternim blicem jeste korištenje prigušivača svjetla, koji čine fotografije profesionalnijim i sličnijim onim koje se proizvode u studijskim uslovima.

Kako bi postigli rezultate slične one u studijskim uslovima, najbolje je koristiti blic koji se ne nalazi na samoj kameri. Za to vam je potreban tripod odnosno držač na kojem će blic stajati sam od sebe. Dalje, potrebno je podesiti kameru na manuelan mod, ISO namjestiti na 100, brzinu okidanja na 1/125 sekundi i otvor blende na f/5.6. Ove postavke pružit će sjajnu oštrinu i kvalitetu fotografije u skoro svim uslovima, osim onim najsvjetlijim i sunčanim danima. Dalje, jačinu blica je potrebno namjestiti na 1/32 snage – naravno, ovo možete pojačati kasnije ukoliko bude potrebno. Sada, kada ste to namjestili, stavite reflektor na stranu na kojoj je subjekt – tako će se svjetlost odbiti i osvijetliti i one mračnije strane subjekta. Naravno, pronalazak najbolje pozicije reflektora može potrajati, te je potrebno napraviti nekoliko probnih fotografija kako bi se uvjerili da su sve postavke na optimalnom nivou. Nakon što ste našli najbolju fotografiju za reflektor – to je to, uživajte u pravljenju najboljih mogućih fotografija.

(techradar)