Home Ostalo Kina bi mogla zabraniti rudarenje Bitcoina i ostalih kriptovaluta

Kina bi mogla zabraniti rudarenje Bitcoina i ostalih kriptovaluta

Neke od najvećih operacija rudarenja kriptovaluta su, bez iznenađenja, locirane u Kini, međutim ovo nije nešto za šta ova država smatra da zavređuje pažnju. Regulatorna tela u Kini izgleda razmatraju zabranu rudarenja kriptovaluta u potpunosti, jer su radnju klasifikovali kao nepoželjnu ekonomsku aktivnost.

Na ovaj način je rudarenje kriptovaluta definisano u dokumentaciji organa vlasti, objavljenih od strane Kineske komisije za nacionalni razvoj i reformu. Predlog iz ovog dokumenta zabranjuje rudarenje digitalnih valuta kao što je Bitcoin.

Digitalne valute se rudare uz pomoć moćnih, specijalnih računara koji zahtevaju dosta energije za rad i obavljanje kompleksnih proračuna. Količina energije koja se koristi za kriptorudarenje kolektivno prevazilazi ono što brojne manje zemlje koriste za normalne operacije. Ovakva situacija bez sumnje nanosi štetu kompletnoj planeti.

Kina je veoma oprezno pristupila digitalnim valutama, na nivou Vlade i smatra da rudarenje predstavlja nepotrebno trošenje vrednih resursa.

(benchmark)