Home Ostalo Kina uklanja stranu (čitaj: američku) opremu iz državnih službi

Kina uklanja stranu (čitaj: američku) opremu iz državnih službi

Kina je navodno naredila da se iz svih državnih kancelarija uklone strani hardver i softver u roku od tri godine, što je potez, koji bi mogao da pogodi velike američke kompanije, uključujući Microsoft, Dell i HP, prenosi CNBC pozivajući se na pisanje The Financial Times.

Ova mera je nazvana “3-5-2” jer predviđa da se 2020. godine zameni 30 odsto strane tehnologije, godinu kasnije 50 posto, a 2022. godine još 20 procenata, navodi list pozivajući se na informaciju brokerske kompanije Chinese Securities.

Tamošnji analitičari, dodaje se, procenjuju da u Kini treba zameniti 20 do 30 miliona komada strane opreme.

Ova brokerska kuća je navela da je naredba stigla iz centralnog biroa Komunističke partije Kine ranije ove godine, piše FT.

CNBC napominje da u brokerskoj kući Chinese Securities i u kineskom Ministarstvu industrije i informacionih tehnologija nisu odgovorili na njihov zahtev za komentarom, a da u kompanijama Microsoft, HP i Dell nisu bili dostupni za komentar.

Nil Kempling, šef sektora za istraživanje tehnologije, medija i telekomunikacija u kompaniji Mirabo Securities, izjavio je za CBNC da taj potez kineske vlade ima za cilj da se posao države zaštiti od eventualne eskalacije tenzija sa Sjedinjenim Državama.

(mobit)