Home Ostalo Kina započela registraciju fotografija lica korisnika mobilnih telefona

Kina započela registraciju fotografija lica korisnika mobilnih telefona

Kina već godina pokušava da uvede propise kako bi se osiguralo da svi koji koriste internet to rade preko svog pravog imena.

Vlada je saopštila da želi da zaštiti legitimna prava i interese građana u cyber prostoru, a
Kina već koristi tehnologiju facijalnog prepoznavanja radi praćenja stanovništva. Kina je takođe svjetski lider u tehnologijama ovog tipa, ali njena sve veća upotreba širom zemlje posljednjih godina izazvala je oštru debatu.

Prilikom kupovine ili registracije novog mobilnog telefona ili drugog uređaja koji sadrži mobilne podatke Kinezi moraju da pokažu ličnu kartu i moraju da se fotografišu. Istu proceduru morate ispoštovati prilikom registracije na njihov najpopularniji servis za dopisivanje WeChat.

Ali sada je to otišlo još korak dalje. Kinezi će od sada morati da skeniraju lica kako bi se utvrdila podudarnost sa fotografijom u ličnom dokumentu. Suština je da vlada može identifikovati sve korisnike mobilne telefonije čime se eliminišu anonimni telefonski brojevi i internet nalozi, a time se jača kontrola cyber sigurnost i smanjuju slobode prevare na internetu.

Većina korisnika u Kini ulazi na internet preko mobilnog telefona, ali ima je pristup Internetu kakvog mi poznajemoograničen. U Kini nije moguće koristiti servise koji ne dozvoljavaju vlastima pristup podacima, odnosno Google, Facebook, itd. za šta Kina ima svoje pandane u vidu Baidu, Weibo, te drugih servisa.

(bbc)