Home Ostalo Kamere Koje su prednosti telefona sa više kamera?

Koje su prednosti telefona sa više kamera?

Dvije kamere na poleđini mobilnih telefona polako postaju standard, a neki proizvođači čak spremaju telefone sa više kamera. Međutim, koliko su one zapravo bitne, i zar nije jedan senzor kamere dovoljan? Koje su prednosti telefona sa više kamera, i koliko su oni bolji od onih sa jednom kamerom?

Šta se može uraditi sa više kamera?

Prvo stvar koja vam pada na pamet na spomen više kamera jeste – zašto moram birati između telefoto, širokougaone, monohromatske ili neke druge kamere, kad ih mogu imati sve u jednom paketu? Odgovor je poprilično jednostavan: zato što bi razvoj hardvera softvera za takvo nešto bio jako skup, ako uopšte isplativ za jedan mobilni uređaj. Naime, softver bi morao ili korisniku predstaviti širok spektar mogućnosti, ili sam automatski prepoznavati i prebacivati između različitih modova korištenja. Svaka kamera bi, dakle, funkcionisala zasebno, a to ne želimo.

Ono što je, sa druge strane, jako korisno, jeste ono što radi uređaj poput Huawei P20 Pro čije kamere rade zajedno kako bi ostvarile što bolje rezultate. Naime, Huaweijeva monohromatska kamera kao i Hybrid Zoom tehnologija kombiniraju podatke koje sakupljaju kamere ovog uređaja kako bi postigle što bolje rezultate. Light L16, telefon sa 16 kamera, radio je na sličan princip: softver je kombinirao podatke sa nekoliko kamera, da bi na kraju proizveo fotografiju rezolucije 52 MP iz 10 različitih perspektiva, sa opcijom do 5X optičkog uvećavanja.

Jedna od jako bitnih prednosti koje donose telefoni sa više kamera jesu bolje fotografije u slabijim uslovima osvjetljenja, te bolje HDR fotografije. Naime, zahvaljujući različitim otvorima blende na kamerama moguće je postići dobre fotografije u svim uslovima osvjetljenja, ali i iskoristiti neke funkcije poput efekta dubine vidnog polja (eng. depth of field).

Da li je više kamera na mobilnim telefonima budućnost?

Nokia je također istraživala mogućnosti više kamera, što se može vidjeti na fotografiji iznad koja potiče iz tog doba. Nažalost, Microsoft je kupio Nokiu 2016. godine, tako da je vrlo moguće da Nokia čuva ovu ideju negdje u arhivi. Također, jedan od Nokia partnera FIH Mobile koji je u vlasništvu Foxconn-a (koji proizvodi Nokia-ine telefone) je ranije investirao u Light i razvoj telefona sa više kamera, što znači da imaju pravo korištenja navedene tehnologije.

Potreba za ovakvom tehnologijom i mogućnostima koje danas imamo u vidu Huaweijeve Hybrid Zoom tehnologije postojala je već odavno, tako da vjerujemo da će proizvođači nastaviti gurati ovu tehnologiju naprijed. Gdje će nas ona odvesti, ostaje nam da vidimo u budućnosti, ali sigurni smo da će zahvaljujući implementaciji više kamera na mobilne telefone fotografije napravljene navedenim uređajima izgledati zaista sjajno.

(balkanandroid/androidauthority)