Home Telefoni Koliko je zaista dobra kamera na Sony Xperia Z1 protiv S4 i...

Koliko je zaista dobra kamera na Sony Xperia Z1 protiv S4 i One?

162
0
SHARE

Dvostruki blic je zaista sjajna stvar, ali često upotreba blica jednostavno nije rješenje, tako da je sve cjenjenije ponašanje fotoaparata u uslovima slabijeg / lošeg osvjetljenja. Do sada je HTC One definitivno bio u samom vrhu sa svojom Ultrapixel kamerom od 4 Mpix, ali sa impresivnom veličinom piksela od 2 mikrona (što veći senzori, to više svjetla prikupe i slika je bolja), ali izgleda da nam stiže novi takmac za prvo mjesto.

Sony Xperia Z1 će svakako biti hit. Kombinujući dizajn i vodootpornost sa Xperia Z modela u nešto, na žalost, većem kućištu sa napokon ekranom dostojnim jednog premium modela i specifikacijama koje svakako predstavljaju vrh aktuelne ponude. Pogledajmo prije svega kakvi senzori su u trenutno vodećim modelima poznatih proizvođača:

Telefon

Veličina piksela

1. HTC One

2.0μ

2. iPhone 5s

1.5μ

3. iPhone 5

1.4μ

3. Motorola Moto X

1.4μ

3. Sony Xperia Z1

1.4μ

3. Nokia 808 Pureview

1.4μ

4. Samsung Galaxy S4 Zoom

1.34μ

5. Nokia Lumia 1020

1.12μ

5. Samsung Galaxy S4

1.12μ

Vidimo da HTC One ima najveću veličinu piksela, dok Samsung Galaxy S4 ima najmanju u ovom poređenju. No upravo smo napravili par fotografija da vidite koja je razlika. Na oba uređaja je uključen noćni mod i automatska podešavanja, a isključen blic.

Na žalost još nemamo Sony Xperia Z1 da bi pod istim uslovima mogli prikazati fotografije koje pravi taj telefon, ali po fotografijama objavljenim na portalu UnleashThePhones iz Singapura, definitivno izgledaju impresivno. Fotografije su rađene u Superior Auto modu koji smanjuje rezoluciju sa 20.7 Mpix 4:3 koliko je maksimum na 8 Mpix u 16:9 što je dobra stvar pod uslovima lošeg osvjetljenja jer u tom slučaju umjesto samo jednog piksela od 1.4 mikrona skoro 2.6 piksela od 1.4 mikrona kupe svjetlo za istu tačku, praktično stvarajući piksel od 3.6 mikrona. Po svemu sudeći, stiže nam  Android telefon sa definitivno najboljom kamerom, barem dok Sony ne pođe prodavati svoje kamera-objektive za pametne telefone.