Home Ostalo Kraj za razvoj MP3 formata

Kraj za razvoj MP3 formata

2466
0
SHARE

Vjerojatno, zapravo gotovo sigurno, ne postoji nitko tko se barem jednom, bilo kada su u pitanju računari, tableti ili pametni telefoni nije susreo s mega popularnim MP3 formatom muzičkih fajlova.

Nećemo pretjerati ako konstatiramo kako je riječ o jednom od najpoznatijih, najpopularnijih i najčešće korištenih formata u istoriji informatike. Nažalost, MP3 odlazi u prošlost, proglašen je mrtvim i to ne od strane analitičara, novinara ili slučajnih korisnika interneta, nego od strane – njegovih kreatora. Njemački Fraunhofer Institut, koji je 1995. donio objavu novoga formata za muzičke fajlove, kojega su razvili još krajem osamdesetih godina prošlog vijeka na službenim je web stranicama objavio kako je praktično sve vezano uz MP3 format ugašeno.

Kako skinuti video sa Facebooka?

Povratka nema, MP3 je i službeno napušten od strane razvojnog tima koji je sve ove godine stajao iza njega, nažalost, još je jedan legendarni format, utkan u same temelje web i muzičke industrije poslan u zapećak istorije, tako da je ovo, definitivno, kraj jedne ere. Naravno da se MP3 neće prestati koristiti, kada su u pitanju krajnji korisnici, ali s vremenom će i s njihove strane biti zaboravljen.

Razlog je, zapravo, vrlo jednostavan, iako ga mnogi od nas sve ovo vrijeme možda i nisu prepoznali, pogotovo ako se ne bavimo profesionalno informatikom ili muzikom. Sve je objasnio Bernhard Grill, direktor odjela koji se u sklopu Fraunhofer Instituta bavio upravo MP3 formatom. “Postoji bolji i kvalitetniji format, riječ je o AAC ili Advanced Audio Coding formatu, koji je praktično postao standard, kada je u pitanju digitalna muzika ili video, bilo da govorimo o računarima ili mobilnim uređajima”, rekao je Grill. Prema njegovim riječima, AAC je u odnosu na MP3 “efikasniji i dolazi s daleko više funkcionalnosti”. Dakle, nakon 22 godine praktično vodeće pozicije kada je u pitanju digitalni zvuk, svima nama omiljeni MP3 je postao nepoželjan čak i u vlastitoj kući. Zanimljivo, Fraunhofer Institut je takođe pomogao u razvoju AAC formata i njegovom unaprjeđenju do nivoa na kojem je danas, pa će banalnim pogledom mnogi zaključiti kako su njemački razvojni programeri i njihovo vodstvo na Fraunhofer Institutu zapravo kumovali situaciji u kojoj MP3 postaje višak.

Kako skinuti video sa YouTube?

Svoje zlatne dane MP3 format je doživio krajem devedesetih godina prošlog vijeka, kada je Apple predstavio svoj iPod uređaj. Tada je MP3 postao standard. Dakako, koliko je Apple “povukao” MP3, jednako toliko je i ovaj format uspješan za uzlet Applea s iPod uređajima. Sada na sve to možemo gledati sa sjetom, jer s MP3 razvojem je gotovo.

Kako skinuti mp3 pjesmu sa YouTube dirketno na telefon?

(zimo)