Home Ostalo Kriptovalute ugrožavaju borbu protiv globalnog zagrijavanja

Kriptovalute ugrožavaju borbu protiv globalnog zagrijavanja

Potražnja za kriptovalutama mogla bi da poništi svjetske pokušaje ograničavanja globalnog zagrijavanja jer te sve popularnije digitalne valute zahtijevaju ogromne količine energije za proizvodnju, upozorili su u ponedjeljak naučnici.

Proizvodnja kriptovaluta  mogla bi to 2033. poništiti cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja za 2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijskodoba, stoji u američkom istraživanju koje je objavio časopis “Nature Climate Change”.

Gotovo 200 država se 2015. u Parizu obavezalo zadržati rast temperature na “primjetno ispod” 2 stepena.

Ali za takozvano rudarenje, odnosno proizvodnju kriptovaluta rješavanjem matematičkih jednačina, potrebni su snažni računari koja troše puno energije, upozorili su naučnici.

“Trenutno se emisije iz saobraćaja, stanovanja i prehrane smatraju glavnim pokretačima klimatskih promjena”, saopštila je koautor studije Kete Taladej.

Rudarenje kriptovaluta unosan je posao. Jedan bitcoin danas se prodaje za oko 6,3 hiljade dolara.

Prošle godine je proizvodnja kriptovaluta emitovala oko 69 metričkih tona ugljen dioksida, otkrili su istraživači.

Pošto se te valute sve više koriste, naučnici predviđaju da bi kroz deceniju i po mogla godišnje da stvara 230 gigatona ugljenika. Jedna gigatona iznosi milijardu metričkih tona ugljenika.

“Kako god bilo, ta stvar koristi jako puno struje. To su loše vijesti za okolinu”, rekao je Kamilo Mora, još jedan koautor, za fondaciju “Thomson Reuters”.

Ali naučnici poput Ketrin Keli-Pito sa Univerziteta u Pitsburgu tvrde kako rudarenje kriptovaluta postaje sve energetski efikasnije.

Keli-Pito dodaje da se “rudari” sele s lokacija poput Kine koje koriste ugalj, te sele u ekološki osvještenija mjesta na Islandu ili u Sjedinjenim Državama.

(index)