Home Android Tableti Lenovo predstavio prvi PC sa savitljivim ekranom

Lenovo predstavio prvi PC sa savitljivim ekranom

O pametnim telefonima sa savitljivim ekranima čitamo već godinama pa kada su  Samsung i Huawei predstavili prve takve uređaje, niko nije bio previše iznenađen. Međutim većina tehnoloških novinara ostala je prilično iznenađena kada su im se obratili iz Lenova i ponudili im na probu, kako su ga nazvali u toj kompaniji, prvi PC na svijetu sa savitljivim ekranom.

Riječ je o uređaju koji potencijalno predstavlja prvi korak prema budućnosti u kojoj će računari, kao i telefoni, imati savitljive ekrane, no s obzirom na trenutnu situaciju sa Samsungovim Galaxy Foldom, jasno je da s prognozama treba biti oprezan i da će proći još dosta vremena prije nego što kompanije usavrše svoje proizvode. O Lenovovu računaru sa savitljivim ekranom još ne znamo mnogo toga – bit će dio serije ThinkPad X1, ali još uvijek ne znamo njegovo ime; pokretat će ga Intelov procesor, međutim nije nam poznata vrsta procesora, količina radne memorije niti kapacitet SSD-a, kao što nemamo konkretnijih podataka o bateriji osim što je plan da traje cijeli (radni) dan.

Prototip koji su isprobali novinari poznatijih tehnoloških portala ima 13,3-inčni OLED ekran omjera ivica 4:3, ekran je osjetljiv na dodir, a u Lenovu su zamislili da se koristi kao klasično računalo povezano s dodatnom tastaturom, odnosno kao prijenosnik s virtuelnom tastaturom. Kada se stavi u okomit položaj i savije, donji dio ekrana koristi se kao tastatura dok se na gornjem dijelu ekrana prikazuje sadržaj. Osim virtuelne tastature, donji dio ekrana može se koristiti i kao virtuelna podloga na kojoj se piše sa stylus olovkicom.

Računar dolazi i sa stalkom koji se može izvući sa zadnje strane tako da može samostalno stajati na stolu, može se koristiti i kao veliki tablet te, kada se blago savije, kao digitalna knjiga, tako da su mogućnosti korištenja zaista velike i ovisit će o korisničkim željama i potrebama. Savitljivost omogućuje kompaktnost te ga se može preklopiti kao knjigu tako da ne zauzima puno prostora.

Kako tehnologija savitljivih ekrana još nije usavršena, tako i ekran savitljivog Lenova ima nedostataka poput lošeg ugla vidljivosti, promjenjivog prikaza boje ako se ekran gleda iz malo većeg ugla itd. Međutim, svakako treba napomenuti kako se iznad ekrana nalazi dodatni zaštitni sloj koji bi trebao spriječiti oštećenja, a koji se ne smije skidati jer je sastavni dio ekrana. U svakom slučaju, na greškama se uči – sigurno ne želimo isti scenarij kao sa Galaxy Fold uređajem.

Lenovo savitljivi PC u prodaji bi se trebao pojaviti nekada tokom sljedeće godine te će ga Lenovo do tada unaprijediti i usavršiti te s nestrpljenjem možemo iščekivati konačan proizvod koji, jasno, neće biti jeftin.

(balkanandroid/zimo)