Home Apple iOS macOS 11 Big Sur je dostupan za preuzimanje

macOS 11 Big Sur je dostupan za preuzimanje

macOS je do sada doživjeo dvije velike promjene. Prva je bila prelazak sa “klasičnog” macOS koji je imao devet (od macOS 1 do macOS 9) generacija, od 1984. do 2001., nakon kojih su Mac računari prešli na macOS X. Tokom šesnaest (od macOS X 10.0 do macOS X 10.15) generacija macOS X operativnog sistema došlo je i do druge velike promjene, a to je prelazak u 2006. godini sa PowerPC čipova na Intel. Sada je došlo vrijeme za novu promjenu, a to je prelazak na macOS 11 Big Sur koji ima pored Intela i podršku za Mac računare znasnovane na ARM čipovima kompanije Apple pod oznakom M1.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Facebook Messenger i Instagram dobijaju Vanish mod

macOS 11 Big Sur, koji inače nosi ime po jednom dijelu obale u Kaliforniji SAD, dobio je blagi vizuelni redizajn, prije svega fokusiran na providne elemente, novi centar za obavještenja kao i novi kontrolni centar. Osvježenje su dobile i Safari te Messages aplikacije, te widgeti. Najveći fokus macOS 11 Big Sur je upravo na pomenutoj podršci za ARM bazirane Apple M1 čipove koji po prvim testovima imaju fenomenalne performanse, te se očekuje da potpuno zamijene Intel zasnovane Mac računare u toku naredne dvije godine.

Apple predstavio MacBook Air 13, MacBook Pro 13 i Mac Mini računare zasnovane na Apple M1 ARM čipu

MacBook Air sa ARM baziranim M1 čipom na testivima je ostvario bolje rezultate od MacBook Pro sa Intel i9 čipom

Na dnu se nalazi lista Mac računara koji podržavaju Big Sur, a nadogradnju možete pokrenuti menija System Preferences pa Software Update.

  • 2015 and later MacBook
  • 2013 and later MacBook Air
  • 2013 and later MacBook Pro
  • 2014 and later Mac mini
  • 2014 and later iMac
  • 2017 and later iMac Pro
  • 2013 and later Mac Pro

Parler je nova popularna društvena mreža