Home Ostalo Internet Parler je nova popularna društvena mreža

Parler je nova popularna društvena mreža

Da li pored Facebooka, Instagrama, Twittera, TikToka, YouTube, LinkedIn i ostalih popularnih društvenih mreža, ima mjesta za još jednu mrežu na vrhu? Ako mislite da nema, prevarili ste se.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Parler, društvena mreža koja se smatra bastionom slobode govora, trpi probleme zbog preopterećenja izazvanog ogromnim brojem novih korisnika koji masovno prelaze na ovu platformu revoltirani cenzurom koju vrši Twitter i Facebook. “Parler je eksplodirao. Dodaju se hiljade korisnika u minuti i ​​paralelno rešavaju tehnički problemi zbog preopterećenja”, rekao je radio voditelj i većinski deoničar Parlera, Dan Bongino. On je negirao glasine da je platforma prodata.

Facebook Messenger i Instagram dobijaju Vanish mod

Nagli porast broja novih korisnika učinio je Parler ovih dana najpreuzimanijom aplikacijom u Americi u Google Play i Apple AppStore prodavnicama, pretekavši platforme kao što su TikTok, Instagram i Twitter. Pre juna, Parler je u proseku imao oko 2.000 preuzimanja. Njegova baza korisnika udvostručila se tog meseca, na oko 1,5 miliona, nakon što je Tviter počeo da uvodi drastične mere obeležavanja i brisanja postova.

Glasine potvrđuju kako će Samsung Galaxy S21/S30 Ultra dobiti S Pen stylus

Parler sada dodaje onoliko korisnika u minuti koliko je nekad sticao u jednom danu. Pobuna koju su vodili konzervativci, usledila je nakon što su Twiter i Facebook suzbili izveštaje o navodnom širenju uticaja porodice demokrata kandidata Džoa Bajdena, zaključavanjem naloga Njujork posta na dve nedelje, koji je prvi objavio priču, na dve nedelje. Twitter je takođe označavao postove predsednika Donalda Trampa i njegovih pristalica, uključujući poruke u kojima se spominje izborna prevara, kao “sporne”.

Lista Huawei i Honor uređaja koji su kompatibilni sa HarmonyOS operativnim sistemom

Parler sa sedištem u Nevadi, osnovali su 2018. godine softverski inženjeri Džon Mace i Džared Tomson. Imao je oko 4,5 miliona korisnika pre američkih izbora 3. novembra. Među tim korisnicima bili su istaknuti konzervativci, kao što su Trampov advokat Rudi Đulijani i Erik Tramp. Neki od njegovih najaktivnijih korisnika, poput šefa poznatog medija koji plasira teorije zavjere, InfoWars-a Aleksa Džonsa, osnivača neofašističke grupe Proud Boys Gevina Mekinsa i pisca Mila Janopulosa, izbačeni su sa drugih platformi. Henderson Mace, koji je izvršni direktor Parlera, rekao je da baza korisnika kompanije postaje sve raznovrsnija kako se pogoršava cenzura na drugim platformama.

(tehnopolis)