Home Ostalo Windows PC Microsoft Edge ponovo pokazao da troši manje energije nego Chrome ili Firefox

Microsoft Edge ponovo pokazao da troši manje energije nego Chrome ili Firefox

Microsoft je zadnjih godina redovno objavljivao rezultate raznih testova koje je sprovodio kako bi dokazao superiornost vlastitog preglednika (Edge) nad konkurencijom. U Microsoftu kao svoju najljuću konkurenciju smatraju internet preglednike Firefox i Chrome.

Zato ni ne čudi, da su uvijek ova dva preglednika sudionici Microsoftovih testova. Tako je i ovog puta, kada je Microsoft ponovno testirao Edge nakon najnovije nadogradnje Windowsa 10 kako bi utvrdio je li došlo do kakvih promjena u odnosu snaga vezano uz efikasnost.

Kao testni poligon poslužili su Microsoftovi prijenosnici Surface Book preko kojih je streaman HTML5 video u punoj veličini, odnosno preko cijelog ekrana. Microsoft je kao testnu konfiguraciju koristio Surface Book sa Core i5-6300U (2,4 GHz) procesorom, 8 GB RAM-a i integriranom grafikom Intel HD Graphics 520.

Glavni preduslovi za sva tri preglednika bili su da je osvjetljenje na ekranima sva tri laptopa postavljeno na 50%, da je isključen zvuk te da su pojedine karakteristike poput Bluetootha, određivanja lokacije, ambijentalnog osvjetljenja i preuzimanja nadogradnji za Windows 10 onemogućeni.

Takođe Battery saver karakteristika postavljena je tako da se aktivira tek kada napunjenost baterije na laptopima padne na 20%. Microsoft je potom pristupio testiranju preglednika Edge, Firefox i Chrome kako bi otkrio koji od njih ima najmanji uticaj na bateriju laptopa, odnosno koji će od njih omogućiti najduži rad Surface Book-a.

Po običaju, Edge je odnio pobjedu nad Firefoxom i Chromeom. Surface Book je s jednim punjenjem baterije izdržao više od 16 sati, tačnije 16 sati, 2 minute i 50 sekundi. S Chromeom manje od 13 sati (12 sati, 53 minute i 41 sekundu), a s Firefoxom samo osam (osam sati, 16 minuta i 20 sekundi). Ako ove rezultate prebacimo u postotke, Edge se po autonomiju baterije pokazao boljim za 24% u odnosu na Chrome i 94% boljim u odnosu na Firefox.

Ovo bi mogao biti i jedan od zadnjih ovakvih testova. Naime, kako se zna Microsoft će svoj trenutni Edge preglednik zamijeniti s novim, koji će se zasnivati na Chromiumu. Time, bi se i novi Edge po rezultatima trebao još više približiti Chromeu. Kako god biće zanimljivo vidjeti kako će izgledati Microsoftova buduća testiranja efikasnosti internet preglednika.

(bug)