Home Ostalo Windows PC Microsoft navodno sprema Windows 10 Lite

Microsoft navodno sprema Windows 10 Lite

Microsoft već neko vrijeme navodno radi na posebnoj laganijoj verziji operativnog sistema Windows 10 koja je zamišljena kao direktna konkurencija Googleovom Chrome OS-u.

Microsoft Windows Lite će navodno na tržište doći bez Live Tiles pločica na Start meniju, koje bi u slučaju Lite verzije Windowsa trebale biti statične. Live Tiles pločice su opcija koja se prvi put pojavila na operativnom sistemu za mobilne uređaje Windows Phone 7, a potom se s dolaskom operativnog sistema Windows 8 proširila i na laptop i desktop računare.

Sam Windows Lite bazirat će se na Windows Core OS-u, ali s dosta drugačijim izgledom, a postoji mogućnost da u svom imenu uopšte ni neće imati riječ Windows, kako ga korisnici ne povežu s neuspješnim projektima kao što je Windows RT.

Takođe, radi se o sistemu koji će biti jednako kompatibilan kako s x86 tako i s ARM procesorima. Ističe se i mogućnost pokretanja Windows UWP i Progressive Web App aplikacija, ali ne i klasičnih Win32 aplikacija. Interno Microsoftovo kodno ime čitavog korisničkog interfejsa navodno je Webshell.

(bug)