Home Ostalo Windows PC Microsoft planira zamijeniti Edge sa web preglednikom zasnovanom na Chromiumu

Microsoft planira zamijeniti Edge sa web preglednikom zasnovanom na Chromiumu

Iz Redmonda, su procurele informacije, koje su još uvek nepotvrđene, da Microsoft na osnovu Chromium projekta gradi novi web preglednik, kojim će zameniti Microsoft Edge.

Iako je Microsoft Edge, najavljen pre tri godine uz Windows 10, bio korak u pravom smeru da se konačno zamijeni problematični Internet ExplorerEdgeHTML standard sve više se muči da se izbori sa Chromium standardom.

Vest o odustajanju od Edge pregledača prvo je najavio sajt Windows Central, a potom i The Verge. Oba sajta su se čak izvinila Microsoft kompaniji, zbog toga što nisu čekali da kompanija to objavi prva i zvanično.

Pomenuti sajtovi su objavili da je kodno ime projekta, odnosno zamene Edge-a Chromiumbaziranim pregledačem “Anaheim“.

Chromium je prevladao na tržištu, uglavnom zahvaljujući upotrebi mobilnih telefona i tableta i najveći broj programera optimizuje i od početka pravi svoje sajtove kako bi bili kompatibilni sa Chromium standardom. To je automatski označilo i manje interesovanja programera za EdgeHTML, iako on u suštini nije bio lošiji.

Prihvatanje Chromium standarde označiće, Microsoft-ov “progon“ Chrome preglednika, kojeg smo svi bili svedoci – od poruka, koje je kompanija slala korisnicima Windows 10 OS-a protiv ovog pregledača do velikih anti-Chrome kampanja.

Videćemo šta će se desiti do kraja sedmice i da li će Microsoft zaista najaviti prelazak na Chromium standard, kako tvrde pomenuti sajtovi.

(mobit)