Home Ostalo Windows PC Microsoft Surface Pro X je PC sa ARM procesorom

Microsoft Surface Pro X je PC sa ARM procesorom

Već neko vreme znamo da Microsoft radi na Surface Pro laptopu sa Qualcomm čipsetom, koji je sada i ozvaničen. Laptop nosi naziv Surface Pro X, a pokreće ga prilagođeni Microsoft SQ1, koji je najnoviji Qualcommov čipset prilagođen za PC uređaje. Čipset je uporediv sa Intel Core i5 procesorom.

Novi Surface Pro X ima okvire koji su tanji od bilo čega što smo do sada videli na Surface modelima. Tastatura je i dalje magnetima zakačena za donji okvir, dok je Surface Pen (koji je sada specijalni ‘Slim Pen’) smešten u donji okvir gde se puni bežično. Ekran od 13 inča ima 2880 x 1920p rezoluciju, uz 267ppi.

Iako su mnogi očekivali Snapdragon 8cx čipset unutar laptopa, Surface Pro X je zapravo stigao sa Microsoft SQ1 prilagođenim procesorom. U pitanju je 7W čipset, koji nudi tri puta bolje performanse po vatu u odnosu na Surface Pro 6, koji je imao 15W čip.

Naravno, ARM PC je i ovoga puta okarakterisan poboljšanim radnim vekom baterije, prenosivošću i poboljšanom konekcijom. Tu je i podrška za 4G LTE Advanced.

Surface Pro X laptop je dostupan u pretprodaji, a na tržište stiže 5. novembra, po početnoj ceni od 999 dolara.

(benchmark)