Home Ostalo Naučnici razvili teoriju da GPS može da radi na Mjesecu

Naučnici razvili teoriju da GPS može da radi na Mjesecu

Ako astronauti stignu do Meseca, a to je plan NASA projekta Artemis, jedan od njihovih glavnih ciljeva biće miniranje leda u krateru u blizini Mesečevog južnog pola.

Međutim, moraće da precizno nađu put do tog mesta. Neki problemi su već rešeni, kao što su vozila za snabdevanje i načini da se kreću po Mesecu. Na površini Meseca, ipak, astronauti moraju tačno da znaju svoj položaj u realnom vremenu. Za ovo im je potreban GPS. Na Zemlji su globalni pozicioni sistemi (GPS) promenili naše živote. U nekim zemljama ogroman broj satelita pomaže ljudima da se kreću. Pomoću GPS-a precizno možemo da odredimo lokaciju, gotovo u centimetar.

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!

Žang Đaming i Li Čarls iz NASA laboratorije za mlazni pogon izvršili su neke matematičke proračune, kako bi proverili da li će GPS da radi. Matematički i teoretski, dobili su odgovor: Da, GPS će tačno raditi na mesecu. Signali sa postojećih globalnih navigacionih satelita u blizini Zemlje mogu da se koriste i za navigaciju na Mesecu, udaljenom 385.000 kilometara.

Mapirali su orbite navigacionih satelita iz američkog Globalnog sistema za pozicioniranje, evropskog Galilea i ruskog GLONASS-a, za ukupno 81 satelit. Većina njih ima usmerene antene koje upućuju na površinu Zemlje, ali šalju signale i u svemir.

Istraživači su rekli kako su ovi signali dovoljno jaki da ih može čitati svemirska letelica sa prilično kompaktnim prijemnikom blizu Meseca. Oni su izračunali da će svemirska letelica u lunarnoj orbiti moći da “vidi” signale od 5 do 13 satelita u bilo kom trenutku. Na ovoj udaljenosti tačnost pozicioniranja je oko 200 do 300 metara. U računarskoj simulaciji, oni mogu nastaviti da primenjuju različite metode za poboljšanje tačnosti.

(tehnopolis)