Home Android Telefoni Nokia predstavila šest novih mobilnih telefona

Nokia predstavila šest novih mobilnih telefona

Nokia, pod upravljačkom palicom HMD Global, je danas predstavila šest novih mobilnih telefona, a sa njima i novu politiku imenovanja istih. Iz kompanije su naveli da postojeća šema imena Nokia telefona više nije smjer u kojem žele ići, te će sada porodice telefona biti imenovanje sa, za sada, slovima – C, G i X. No, šta to znači za nas korisnike, i šta je zapravo koja serija?

C serija je zapravo entry-level serija koja za cilj ima da korisnike uvede u svijet pametnih telefona. U pitanju su uređaji koji po niskoj cijeni (60-130 američkih dolara) korisnicima nude što bolji odnos uloženo/dobiveno. Baterija može izdržati dan korištenja, operativni sistem je prilagođen uređajima sa manje RAM memorije te za koji Nokia obećava dvije godine sigurnosnih ažuriranja. Osim toga, C serija je izdržljiva i kvalitetna, na što su i navikli korisnici Nokia uređaja.

Pioniri C serije su Nokia C10 i C20. Nokia C10 dolazi sa 6.5 inčnim HD+ ekranom rezolucije 720×1600 piksela u omjeru 20:9. Ispod haube je Unisoc SC7331e četverojezgreni procesor i kofiguracija sa 1 i 16 GB, 1 i 32GB te 2 i 16GB RAM-a i interne memorije, respektivno. I naprijed i nazad se nalazi po jedna kamera rezolucije 5 MP sa f/2.2 otvorom blende. Uređaj je pokretan Android 11 Go operativnim sistemom, a napajan baterijom kapaciteta 3000 mAh. Kada je u pitanju Nokia C20, ispod haube je SC9863a osmojezgreni procesor sa istim konfiguracijama RAM-a i interne memorije kao i C10. Kamere su također iste, kao i ekran i baterija. Razlika je u tome što C20 dolazi sa LTE mogućnostima.

G serija, koja se vodi kao porodica uređaja koju će korisnici najčešće kupovati, donosi G10 i G20 telefone. Kompanija obećava životni vijek baterije od tri dana, kao i 2 godine ažuriranja operativnog sistema sa čak tri godine mjesečnih sigurnosnih ažuriranja, sve po cijeni od 110-300 američkih dolara. Oba navedena uređaja dolaze sa 6.5 inčnim ekranom HD+ rezolucije u omjeru 20:9 i baterijom od 5050 mAh, međutim ispod haube se razlikuju. C10 dolazi sa MediaTek G25 osmojezgrenim procesorom brzine 2.0 GHz te 3/4 GB RAM-a i 32/64 GB interne memorije, dok je na C20 u pitanju Mediatek G35 sa procesorom brzine 2.3 GHz, 4GB RAM i 64/128 GB interne memorije. Interna memorija je, naravno, proširiva microSD memorijskom karticom. Prednja kamera na oba uređaja ima rezoluciju 5MP. G10 dolazi sa glavnom kamerom od 13 MP, makro kamerom od 2 MP i dubinskim senzorom od 2 MP, dok G20 dolazi sa glavnom kamerom od 48MP sa f/1.79 otvorom lense, 5 MP ultraširokom kamerom, 2 MP makro kamerom te 2 MP dubinskim senzorom. Osim toga, oba uređaja imaju senzor otiska prsta na boku te IPX2 otpornost na vodu.

No za one koji žele više, Nokia je spremila X seriju. Nije u pitanju premium klasa, s obzirom na cijenu od 250 američkih dolara pa nadalje, međutim na papiru su tu neka poprilično zanimljiva obećanja. Za početak, samo X serija će sadržavati komponente razvijene u partnerstvu sa drugim kompanijama, poput Pixelworks i Zeiss. Osim toga, obećavaju se i tri godine ažuriranja operativnog sistema, što je zaista impresivno za ovaj cjenovni rang. Naravno, tu je i podrška za 5G, kao i životni vijek baterije od nekoliko dana. Prvi uređaji iz ove porodice su Nokia X10 i X20. Oba uređaja dolaze sa 6.67 inčnim FHD+ ekranom, baterijom kapaciteta 4470 mAh te Qualcomm Snapdragon 480 5G čipom što također znači i da oba uređaja podržavaju 5G. X10 dolazi sa 4/6 GB RAMa te 64/128 GB interne memorije, dok X20 dolazi sa 6/8 GB RAM-a te 128 GB interne memorije, oboje proširivo microSD memorijskom karticom. Što se tiče kamera, X10 dolazi sa glavnom kamerom od 48 MP, ultraširokom od 5 MP, makro kamerom i senzorom dubine od 2 MP, te selfi kamerom od 8 MP. X20 to podiže na veći nivo sa glavnom kamerom od 64 MP i selfi kamerom od 32 MP, dok su ultraširoka, makro i senzor dubine iste rezolucije kao na X10. Zadnje kamere kreirane su sa Zeiss optikom.

No fokus nije samo na mobilnim telefonima – Nokia je tako]er predstavila i bežične slušalice pod imenom Nokia Lite Earbuds. Vjerovatno najzanimljiviji podatak jeste da slušalice same omogućavaju do 6 sati korištenja na jednom punjenju, a oklop za iste može napuniti slušalice 5 puta – što znači da možete provesti 36 sati korištenja odvojeni od punjača. Poprilično impresivno. Također,  oklop odnosno kutija za slušalice se puni putem USB-C priključka, te će baterija od 400 mAh biti jako brzo puna.

Trenutno nema informacija o dostupnosti i cijeni ovih uređaja na našem tržištu.