Home Ostalo Norveški Telenor izabrao švedski Ericsson kao partnera za izgradnju 5G mreže

Norveški Telenor izabrao švedski Ericsson kao partnera za izgradnju 5G mreže

Postoji mogućnost da je zbog pritisaka SAD norveški Telenor odustao od Huawei 5G mreže, ali to nije zvanično potvrđeno.

Kompanija Telenor je saopštio da je odabrao švedsku kompaniju Ericsson kao ključnog provajdera tehnologije za svoju telekomunikacionu mrežu pete generacije (5G) u Norveškoj.

Prenoseći ovu informaciju, britanski Rojters ocenjuje da se time norveški mobilni operator postepeno distancira od kineske Huawei kompanije nakon desetogodišnje saradnje na 4G mreži, i podseća da SAD, koje su u trgovinskom ratu s Kinom, vrše pritisak na NATO saveznike, poput Norveške, da isključe Huawei iz unosnih 5G ugovora, tvrdeći da se njegova oprema navodno može koristiti za špijuniranje.

Huawei je kategorično odbacio američke tvrdnje da se 5G mreže, koje gradi mogu koristiti kao alat za špijuniranje, a Kina je optužila Vašington da koristi bezbednosne argumente za dalju politizaciju sukoba, koji je u osnovi trgovinski.

Ericsson će modernizovati i izgraditi 5G radio pristupnu mrežu (RAN) Telenora. Modernizacija će trajati četiri-pet godina. Zato će Telenor koristiti opremu od postojećeg RAN dobavljača Huawei za održavanje 4G mreže i nadogradiće je na 5G pokrivenost u odabranim oblastima Norveške“, navodi se u saopštenju Telenor kompanije.

Telenor, pod kontrolom države, najveći je norveški telekomunikacioni operater, a aktivan je i u ostatku nordijskog regiona, kao i u pet azijskih zemalja, opslužujući oko 183 miliona klijenata.

Nemačka Telefonica Deutchland je u sredu odabrala finsku kompaniju Nokia i Huawei za izgradnju njene 5G mreže u nastojanju da otpočne taj posao, iako Nemačka tek treba da finalizuje pravila vezana za bezbednost opreme dobavljača.

Zanimljivo je kako je u Srbiji, kompanija Telenor, koja je aktivirala eksperimentalnu 5G baznu stanicu, napravila to u saradnji sa kompanijom Huawei, na čijim telefonima je i bazirala prezentaciju.