Home Ostalo Windows PC Novi propust ruši sve verzije Windows-a, izuzev Windows 10

Novi propust ruši sve verzije Windows-a, izuzev Windows 10

1181
0
SHARE

Otkriven je novi Windows bag, koji ovoga puta utiče na sve verzije operativnog sistema (izuzev Windowsa 10) i potpuno ruši sistem, terajući korisnika da ga rebootuje.

Glič u načinu na koji Windows upravlja “specijalnim” imenima fajlova, dovodi do toga da operativni sistem zaključa fajlove i nikada ih ne oslobodi, što na kraju dovodi do BSOD ili zamrzavanja sistema.

Problem obitava u NTFS drajveru i načinu na koji se čitaju specijalna imena fajlova, koje Windows koristi za hardverske uređaje, tako da oni nisu direktno povezani sa fajlovima na lokalnim diskovima. S obzirom na to da ovi nazivi ne ukazuju direktno na fajlove, može im se pristupiti sa bilo koje lokacije, što znači da se i bag koji ih stvara može pokrenuti sa bilo koje lokacije.

Bag se može iskoristiti i za kompleksnije napade, poput linkova ka fotografijama na sajtovima ili preko poslatih mailova i instant poruka. Neki browseri, kao što je Google Chrome, već blokiraju ovaj bag, ali je Internet Explore u potpunosti izložen i svaki put dovodi do rušenja sistema.

Microsoft je svestan postojanja baga, ali za sada nema informacija o mogućoj zakrpi, koja će najverovatnije stići u Patch Tuesday zakrpi narednog meseca.

(benchmark)