Home Ostalo Očekuje se da jedna petina telefona srednje klase ove godine ima 5G...

Očekuje se da jedna petina telefona srednje klase ove godine ima 5G mogućnost povezivanja

Zahvaljujući prvenstveno velikoj prihvaćenosti u Kini, 5G revolucija se ubrzano odigrava. Lokalne istraživačke agencije otkrivaju da je pet miliona 5G telefona prodato tokom decembra, a trend rasta prodaje će se dodatno povećati.

Analitičari veruju da će više od 20 procenata telefona u cenovnom rangu ispod 300 dolara imati podršku za 5G brzine. Do 2021. godine će petina svih telefona na svetu podržavati mreže naredne generacije.

Trenutno, u Kini je dostupan veliki broj 5G telefona, ali su mnogi među njima ekskluzivni za to tržište. Telefoni, kao što su Huawei Nova 6, Xiaomi Mi 9 Pro, Vivo NEX 3, Vivo iQOO Pro i Honor V30, imaju 5G verzije koje se iz različitih razloga retko mogu naći na nekinm drugim tržištima van Kine.

Naravno, tu su i Oppo Reno 5G, ZTE Axon 10 Pro 5G, Galaxy S10 5G i OnePlus 7 Pro 5G, koji su dostupni i u Evropi i drugim zemljama koje se pridružuju 5G revoluciji.

Zahvaljujući kompaniji Mediatek i objavi pristupačnog 5G čipseta Dimensity 800, očekuje se da će čak i telefoni iz cenovnog ranga ispod 200 dolara dobiti 5G podršku do kraja 2020. godine.

(benchmark)