Home Ostalo Windows PC Otkriven novi sigurnosni propust u Intel procesorima

Otkriven novi sigurnosni propust u Intel procesorima

Ne tako davno Intel je bio u velikim problemima zbog Meltdown i Spectre ranjivosti koje su uticale na značajan broj kompanijinih procesora. Intel je preduzeo brojne korake kako bi se izborio s ovim problemom, ali izgleda da je sada nova ranjivost otkrivena od strane sigurnosnih istraživača koji su otkrili Meltdown i Spectre.

Pod nazivom “ZombieLoad”, ovaj side-channel napad cilja Intelove čipsetove. Jedna od glavnih razlika ovog napada u poređenju sa ranijim, jeste to što umesto ubacivanja malicioznog koda koji instalira malware, nova ranjivost se oslanja na mane samih čipova.

Ideja naziva ove ranjivosti leži u tome što koristi podatke koje procesor ne može da razume ili obradi i prisiljava ih da zatraže pomoć od mikrokoda procesora kako bi se sprečilo rušenje sistema. Preko ovog napada, ranjivost može da natera curenje podataka iz jezgra procesora.

Srećom, za sada nema razloga za paniku, jer se ističe da je pomenuti napad relativno težak za ostvarivanje i zahteva određene veštine i trud kako bi se uspešno izveo. Takođe, dobra vest je da je Intel u međuvremenu objavio mikrokod kako bi zakrpio ranjive procesore.

(benchmark)