Home Telefoni Phantom Secure telefoni su osmišljeni upravo za kriminalce

Phantom Secure telefoni su osmišljeni upravo za kriminalce

Prije nekoliko godina govorilo se o velikoj popularnosti starijih Nokijinih telefona među kriminalcima jer takvi uređaji nemaju WiFi, ne koriste aplikacije pa ih je teže pratiti, a kriminalci ih mogu iskoristiti za nekoliko važnih poziva i onda uništiti.

Izgleda se kako kriminalci više ne traže po oglasima stare modele telefona, već koriste moderne pametne telefone koji su modifikovani za što sigurniju komunikaciju kako ih policija ne bi mogla pratiti i špijunirati.

Jedna od kompanija koja se bavi takvim modifikacijama je i Phantom Secure čiji je osnivač Vincent Ramos nedavno uhapšen, a prošle sedmice u javnost su procurili detalji oko njegove kompanije i načina njena rada.

Prema FBI-u, Ramosova kompanija osnovana je isključivo kako bi služila kriminalcima te su modificikovali telefone poput BlackBerryja i pojedinih Androida kojima su vadili kamere i mikrofone, GPS navigaciju te su uklonili klasične aplikacije za komunikaciju i pregled internet stranica, a instalirali su aplikacije namijenjene samo za komunikaciju putem sigurnih mreža.

Jedna od instaliranih aplikacija je i Pretty Good Privacy (PGP) koja omogućava enkripciju poruka, a svi modifikovani telefoni imaju i mogućnost udaljenog brisanja kako bi, ako padnu u ruke policije, kriminalci mogli izbrisati sav sadržaj s njih s udaljenog mjesta.

Ovako su smanjili mogućnost prisluškivanja i praćenja od strane policije, a njihove usluge koristili su brojni kriminalci iz Kube, Venecuele i Meksika, uključujući i članove zloglasnog Sinaloa kartela te motoristi Hells Angels bande.

Phanotom Secure prodao je oko 20 hiljada ovakvih telefona, predviđa FBI, čime su zaradili milione dolara, a ova kompanija, odnosno njen šef pao je nakon što su policajci, koji su se pretvarali da su dileri droge, dogovarali kupovinu modifikovanih uređaja te su se neki tajni agenti čak susreli i s osnivačem kompanije Ramosom.

Komunikacija s njima pokazala je kako ova kompanija modifikuje uređaje upravo za kriminalce te kako se putem tih uređaja sigurno mogu slati poruke i dogovarati se on npr. dostavi droge i slično, bez straha od policijskog praćenja i špijuniranja. U razgovoru s jednim tajnim agentom za kojeg je mislio da je diler Ramos je rekao kako su telefone napravili specijalno za krijumčarenje droge.

U slučaju protiv Ramosa policija ima i svjedoka – neimenovanog bivšeg člana Sinaloa kartela koji je priznao kako je njegova ekipa prilikom krijumčarenja 5 kilograma kokaina koristila upravo uređaje Phantom Securea.

(zimo)