Home Ostalo Pojavio se novi virus za Android pod nazivom Backdoor.AndroidOS.Obad.a

Pojavio se novi virus za Android pod nazivom Backdoor.AndroidOS.Obad.a

Kako raste broj zloćudnih programa (virusi, trojanci, itd) na Androidu tako raste i njihova prepredenost. Jedan od najvećih antivirusnih proizvođača, Kaspersky Labs je objavio da su otkrili novi trojanac za Android i da je on do sada najprepredeniji od svih sa kojim su se susreli.

Šta čini trojanac pod nazivom Backdoor.AndroidOS.Obad.a tako zloćudnim? Prije svega to što šalje SMS poruke na brojeve koji se skupo naplaćuju (nagradne igre, razna glasanja, isl), zatim preuzima i instalira ostale zloćudne programe sa Interneta, instalira ih ili šalje putem Bluetooth veze na druge uređaje u dometu te može da izvršava razne komande na uređaju.

Kaspersky Labs navodi da autori zloćudnih programa obično ulažu trud da njihove kreacije budu komplikovane za otkrivanje koliko god mogu, ali da je nivo prikrivenosti Backdoor.AndroidOS.Obad.a klasa za sebe.

Da li će antivirus uskoro biti obavezan na našim telefonima kao što je na računarima? Ako je suditi po novim generacijama zloćudnih programa, izgleda da hoće.