Home Ostalo Porsche sprema brže punjače za električne automobile

Porsche sprema brže punjače za električne automobile

Električna auta su rastući trend u svijetu, no i sa tehnologijom brzog punjenja poput Teslinog vlasnici automobila moraju sačekati sat vremena ili čak i više kako bi napunili bateriju svog automobila na dovoljan nivo da mogu nastaviti sa putovanjem. No, čini se kako se to mijenja, jer je Porsche predstavio novu tehnologiju punjenja koja obećava brže punjenje baterija automobila.

Naime, kompanija je ispred svog ureda u Berlinu predstavila dva superbrza punjača od 800 volti koji mogu puniti postojeće električne automobile brzinom do 150 kW (dok Tesla punjači pune brzinom od 120 kW). Njemački proizvođač tvrdi da će ovi punjači moći podržavati punjenje do 350kW za elektične automobile koji će doći u budućnosti, što bi značilo da će nadolazeći Porsche Mission E moći za 15 minuta punjenja dostići 80% kapaciteta baterije.

Kompanija je također navela da će surađivati sa drugim proizvođačima automobila kako bi postavila više brzih punjača širom Evrope. Tesla također radi na bržim punjačima, i iako nije poznato kada će ovi brzi punjači biti dostupni, jedno je sigurno – vrijeme punjenja baterije automobila će se sigurno smanjivati tokom budućnosti.

(ubergizmo)