Home Ostalo Potvrđeno da fabrički reset Android telefona ne briše sve podatke

Potvrđeno da fabrički reset Android telefona ne briše sve podatke

Naučnici sa Univerziteta u Kembridžu su predstavili rezultate istraživanja kojim potvrđuju informacije koje je prošle godine plasirao proizvođać antivirusnog softvera Avast, podatke sa Android telefona je moguće vratiti i poslije fabričkog reseta uređaja.

U istraživanju pod imenom ”Security Analysis of Android Factory Resets’ utvrđeno je kako je skoro 500 miliona Android uređaja podložno tom propustu. Testiranjem 21 Android uređaja proizvedenih od strane pet različitih proizvođača, utvrđeno je kako je na uređajima koji imaju Android verzije 2.3 do 4.3 moguće vratiti podatke koji su bili prisutni prije fabričkog reseta. Dobra vijest je kako uređaji od Androida 4.4 i novijeg nemaju ovaj problem ili bar niko nije uspio pronaći način da vrati podatke.

Navedeni podaci mogu biti telefonski brojevi, podaci o kontaktima unutar aplikacija kao što su Facebook i WhatsApp, e-pošta, SMS poruke ili fotografije i video sadržaj snimljen kamerom uređaja. Zabrinjavajuća je činjenica što su znanstvenici mogli pristupiti navedenim podacima čak i u slučajevima kada je uređaj bio zaštićen potpunom enkripcijom ssistema, a u 80% slučajeva bilo je moguće dobiti master token koji se koristi za pristup Googleovim korisničkim podacima.

Više detalja o ovom istraživanju možete pronaći na ovom linku.

(balkanandroid/bug)