Home Android Telefoni Predstavljen je prvi Razer pametni telefon

Predstavljen je prvi Razer pametni telefon

Nakon par mjeseci glasina Razer je na jučerašnjem londonskom događaju predstavio svoj prvi mobilni telefon. Prilikom odabira naziva nisu previše komplikovali te su uređaj nazvali jednostavno – Razer Phone.

Razer je početkom godine (u Januaru 2017.) kupio kompaniju Nextbit što se i vidi prema dizajnu kućišta koji podsjeća na Nexbitovog Robina. Također podsjetimo kako je Razer mjesecima najavljivao kako će se njihov mobitel u odnosu na ostatak konkurencije razlikovati po tome što će njihov mobitel biti prvi koji je izrađen za gamere.

U skladu s tim, nikoga ne čude finalne specifikacije uređaja. Razer Phone ima 5,7-inčni IGZO zaslon kojeg odlikuje brzina osvježavanja od 120 Hz i rezolucija od 2.560 x 1.440 piksela. Kako bi ekran što duže vrijeme ostao čitav, Razer je postavio dodatnu zaštitu u vidu Gorilla Glass 3 stakla.

Da bi se razni igrački naslovi izvodili što fluidnije tu je Snapdragon 835 i 8 GB RAM-a (LPDDR4 na 1.866 MHz). Početni skladišni prostor iznosi 64 GB (UFS) dok se dodatni prostor osigurava prema potrebi dodavanjem memorijske kartice (microSD do 2 TB).

Sa zadnje strane u skladu s trendovima smještene su dvije kamere, jedna rezolucije 12 MP(f/1.75) i druga rezolucije 13 MP (f/2.6). Obe kamere podržavaju autofokus i opremljene su dvotononskim LED blicem. Selfistima Razer je namijenio samo jednu kameru i to rezolucije 8 MP (f/2.0).

Ono što će se posebno svidjeti gamerima su prednji stereo zvučnici (Dolby Atmos) i 24-bitni DAC. Prema navodima proizvođača Razer Phone je najglasniji mobitel ikada proizveden. Kako bi ostalo što više mjesta za bateriju i zvučnike izbačen je 3,5-milimetarski audio port za slušalice, no zato je uz mobitel uključen USB-C adapter.

Razer Phone ima bateriju kapaciteta 4.000 mAh što je prema proizvođaču dovoljno za 12,5 sati gledanja filmova, 63,5 sati slušanja muzike ili do 7 sati igranja. U slučajevima kada se napunjenost baterije opasno približi 0, pomoći će vam QuickCharge 4.0+ tehnologija koja će za samo sat vremena napuniti bateriju do 85% kapaciteta.

Dimenzije uređaja su 158,5 x 77,7 x 8 milimetara, a težina 197 grama. Napomenimo i kako je kućište izrađeno od aluminija. Skener otiska prsta smješten je s bočne strane unutar dugmeta Power. Što se softvera tiče Razer Phone na tržište će najprije stići sa starijom verzijom Androida – 7.1.1 tj. Nougatom.

Razer je odmah napomenuo kako rade na Oreo verziji koja bi prema planu na Razer Phone trebala stići tokom prvog kvartala 2018. godine. Razer trenutno prima prednarudžbe dok će prodaja krenuti od 17. Novembra. Cijena je u skladu sa specifikacijama – 700 USD. Detaljne specifikacije dostupne su na službenim stranicama proizvođača.

(bug)