Home Ostalo Pretvorite svoj stari laptop u Android uređaj

Pretvorite svoj stari laptop u Android uređaj

623
2
SHARE

Sjećate se netbook ludila koje je trajalo neko vrijeme, a zatim izgorjelo jednakom brzinom kao što je i nastalo? Vrlo je moguće da spadate među vlasnika jednog od ovih malenih, simpatičnih, šarenih i užasno sporih prijenosnika. Upravo radi ovog zadnjeg pretpostavljamo da leži negdje na vrhu ormara, izgledom kao nov, s baterijom koja nakon godina stajanja i dalje gura barem dva sata autonomije.

Netbook računala, usprkos super malenim dimenzijama, prenosivosti i niskoj cijeni, zakazala su na dva fronta. Prvi je bio Microsoftov blesavi potez forsiranja Windows operacijskog sustava, do te mjere da su išli produžiti životni vijek Windowsa XP, a neki su čak muku mučili s ograničenom verzijom, ne ponovila se, Windows Viste. Na drugom frontu bio je Linux, zadovoljan slabašnim hardverom ali potkopan od strane proizvođača koji su nudili predinstalirane verzije različitih, uglavnom nepoznatih distribucija. Korisnici su ostali frustrirani u svom neznanjunakon upornog i uzaludnog pokušavanja instaliranja aplikacija namijenjenih za Windows operacijski sustav. Na kraju krajeva, možda jednostavno nije bio pravi tajming, niti za proizvođače niti za potrošače.

Srećom, sada imamo priliku ispuhati prašinu sa starog netbooka i vratiti ga u funkciju. Slabašan hardver, najčešće s jednojezgrenim Intel Atom procesorom, imao je problema prilikom multitaskinga te općenito, rada na desktop operacijskom sustavu.

Danas imamo Android, OS koji se pokazao pogodnim za mobitele, tablete ali i netbook te notebook računala. Prije par dana objavljena je najnovija verzija neslužbenog porta za x86 platformu – Android 4.4.2 KitKat, u sklopu projekta otvorenog koda pod nazivom Android-x86. Dodane su posebne zakrpe za ugodniji rad, koristi se Linux kernel u verziji 3.10.52, a uključeno je više upravljačkih programa (eng. drivers). Treba još spomenuti integraciju FFmpeg-a zaslužnog za podršku raznolikog multimedijalnog sadržaja, mogućnost OpenGL ES hardverske akceleracije za AMD Radeon odnosno Intelove čipsete te poboljšan instalacijski program.

Čitav popis novosti možete pronaći na službenim web stranicama projekta (tu ćete naći i poveznice za preuzimanje te upute za instalaciju).

(zimo)

  • Dusan

    instalirao sam android 4.4.2 na netbook racunaru i radi bez problema mnogo brze nego sa windowsom,samo nemogu da pokrenem neke aplikacije sa google play.

  • Salih Salihovic

    Da li moze mala pomoc oko instalacije android 86 kitkat na acer one d250 model.
    i koliko usb stik mora biti velik da li moze 1gb biti dovoljan hvala….