Home Ostalo Prihod HTC-a pao za 62 posto

Prihod HTC-a pao za 62 posto

HTC, nekad jedan od vodećih proizvođača Android pametnih telefona, imao je što se tiče finansijskog poslovanja vrlo tešku 2018. godinu.

Prema Bloombergovom analitičaru Timu Culpanu, tajvanska kompanija je tokom 2018. godine zabilježila pad prihoda od 62% na godišnjem nivou. To je dakle najgora zabilježena godina za HTC ikada. Tokom 2017. godine zabilježen je pad prihoda od 21%, godinu ranije pad prihoda od 36%, a 2015. godine pad prihoda od 35%.

HTC ima velikih problema na tržištu pametnih telefona što je već dosad završilo otpuštanjima radnika i  dogovorom s Googleom koji je uključivao odlazak 2000 HTC-ovih stručnjaka u kompaniju iz Mountain Viewa.

Kupovinom HTC mobilnog odjeljenja Google kreće u napad na iPhone

Kako bi se nastojala izvući iz teških finansijskih problema tvrtka već neko vrijeme nastoji svoje poslovanje preorijentisati na novije tehnologije s područja virtuelne stvarnosti, 5G mobilnih mreža i blockchaina (na primjer Vive proizvodi i blockchain pametni telefon Exodus). Upravo su to tehnologije u kojima HTC vidi svoj opstanak i budućnost.

(bug)