Home Telefoni Prodaja Sony mobilnih telefona i dalje u padu

Prodaja Sony mobilnih telefona i dalje u padu

Odjel kompanije Sony za mobilne uređaje Sony Mobile već duže vrijeme bilježi loše rezultate koji su ovih dana kulminirali sa samo 600 hiljada prodanih pametnih telefona u kvartalu koji uključuje juli, august i septembar ove godine. Riječ je o sekvencijalnom padu u odnosu na prvi kvartal ove godine kada je japanska kompanija prodala 900 hiljada pametnih telefona.

Slabi rezultati natjerali su Sony da još jednom revidira svoje procjene o broju pametnih telefona koji će biti isporučeni u razdoblju od 1. aprila ove do 31. marta iduće godine (Sonyjeva fiskalna 2019. godina). Početna procjena od 5 miliona isporučenih pametnih telefona, prvobitno je tokom ljeta spuštena na broj od 4 miliona isporučenih primjeraka da bi sada pala na procjenu od 3,5 miliona isporučenih telefona tokom spomenute fiskalne godine.

Kako bi se taj cilj ostvario Sony se do kraja ove godine planira osloniti na prodaju Sony Xperia 1 modela te posebno na nasljednika nekadašnje Xperia Compact serije uređaja, pametni telefon Xperia 5 koji je predstavljen u septembru.

Na kraju vrijedi usporediti prodaju Sonyjevih pametnih telefona s drugim Sonyjevim proizvodima. U razdoblju od jula do septembra ove godine Sony je osim spomenutog broja pametnih telefona prodao i 700 hiljada videokamera, 2,5 miliona televizora te 2,8 miliona PlayStation 4 konzola.

(bug)