Home Ostalo Prvi SMS je poslan prije 25 godina

Prvi SMS je poslan prije 25 godina

Bilo je dovoljno nekoliko dodira prstima po tastaturi računara i istorija je stvorena. Prvi SMS s računara poslao Britanac Neil Papworth.

“Poruka je bila: ‘Sre’an Božić!’ U to vrijeme to s telefona niste mogli poslati, ali ste mogli primiti poruku, pa sam je poslao s računara. Trebalo je još godinu dana da se omogući slanje SMS-a s telefona”, objasnio je Neil Papworth.

Taj trenutak označio je početak promjena epskih razmjera. Telefoni na pulsno biranje polako nestaju iz upotrebe. Internet je sve dostupniji, a mobilna tehnologija donosi duboke promjene u komunikaciji modernog čovječanstva. Telefoni postaju sve pametniji.

“Prvi put imamo telefone koji su više od telefona. Vidimo da su do danas razvijene na stotine hiljada, ako ne i miliona aplikacija za naše pametne telefone, tako da SMS možemo smatrati prvim korakom prema modernom pametnom telefonu”, rekla je Elizabeth Bruton iz Muzeja nauke.

Svaka nova tehnologija donosi sa sobom prednosti i mane. “Jedna od najzanimljivijih stvari oko komunikacije mobilnim porukama je gubitak konteksta za razliku od komunikacije u četiri oka. Gubi se govor tijela, gubi se emocija, a to je pravi izazov za nas u ovoj eri”, smatra stručnjak za društvene medije Toby Beresford.

Život bez pametnog telefona danas je mnogima nezamisliv. Poruke se koriste za plaćanje parkinga, naručivanje kod doktora, reklamiranje proizvoda, čak i u izbornim kampanjama. SMS je pridonio stvaranju novog, globalnog društva kakvo danas poznajemo.

(zimo)