Home Telefoni Purisim Librem 5 linux telefon odgođen za April 2019.

Purisim Librem 5 linux telefon odgođen za April 2019.

Prije malo više od godinu dana, tačnije početkom Septembra 2017. godine pisali smo o izletu kompanije Purism u mobilne vode. Naime, kompanija je nakon početnog uspjeha s Librem laptopima odlučila se upustiti i u izradu sigurnog mobitela – Librem 5.

Kako je tada bilo najavljeno novac potreban za finansiranje cijelog projekta odlučili su obezbijediti putem crowdfunding kampanje. Procijenili su kako će im za ostvarenje zadanih ciljeva biti potrebno 1,5 miliona američkih dolara, a na kraju su uspjeli prikupiti više od 2,5 miliona, tačnije 2.658.118,10 USD.

Glavna razlika u odnosu na druge telefona sa iOS, Android ili nekom drugom mobilnom platformom je u tome što se Librem 5 zasniva na Linuxu, odnosno na distribuciji PureOS te što ima hardverske prekidače kojima je moguće u potpunosti isključiti kameru, mikrofon, Wi-Fi i Bluetooth mreže te modem.

Istina, većina toga se da isključiti i na drugim pametnim telefonima, ali samo softverski, što nije uvijek sigurno rješenje. U slučaju da na neki od mobitela dospije kakav virus, sve navedene stavke se lako mogu bez korisnikovog znanja ponovno i uključiti.

Prema zadnjim informacijama, Librem 5 svjetlo dana je trebao ugledati početkom iduće 2019. godine. Ali ekipa koja radi na njegovom razvoju otkrila je dva buga u dizajnu i.MX8 procesora koji bi uticali negativno na trajnost baterije, odnosno na njeo pojačano pražnjenje.

Prema navodima kompanije Purism, bugovi su locirani i već su kontaktirali proizvođača (NXP) kako bi ih zajedno uklonili. Posljedica svega toga je da će Librem 5 malo kasniti, umjesto u januaru, na tržište će stići u aprilu 2019. godine. Više o tome možete pročitati ovdje.

Iz novih rendera vidljivo je da je ekipa u međuvremenu poradila i na dizajnu kućišta pa Librem 5 sada izgleda nešto bolje u odnosu na ranije rendere. Od idućeg mjeseca Purism će početi sa slanjem razvojnih kitova sa i.MX8 procesorom kako bi proizvođačima aplikacija na vrijeme omogućili potrebe alate za njihov razvoj.

Inače, Librem 5 stići će sa 5-inčnim ekranom (ili 5,7-inčnim ako je za suditi prema blueprintu od 29. maja 2018.), imat će 3 GB LPDDR3 RAM-a i 32 GB eMMC memorije, po jednu kameru sa zadnje i prednje strane kućišta, 3,5-milimetarski audio port te USB-C port. Librem 5 je moguće prednaručiti po cijeni od 599 USD uz besplatnu dostavu širom svijeta.

(bug)