Home Telefoni Qualcomm Snapdragon 690 čipset omogućiće 5G na jeftinijim telefonima

Qualcomm Snapdragon 690 čipset omogućiće 5G na jeftinijim telefonima

Qualcomm je objavio svoju prvu 5G mobilnu platformu u okviru 6-Series čipova, a u pitanju je Snapdragon 690 5G. Ovaj čipset pokriva srednji segment tržišta i proizvođačima telefona će omogućiti da širem broju korisnika omogući 5G iskustvo.

Cristiano Amon, predsjednik Qualcomma, vjeruje da Snapdragon 690 ima potencijal da 5G podršku načini dostupnom za preko dvije milijarde korisnika širom svijeta.

Snapdragon 690 omogućava neke od premijum karakteristika, koje nudi i Snapdragon 865 5G, uključujući Qualcomm AI Engine pete generacije, 4K HDR video snimanje, kao i podršku za 120Hz displeje. Qualcomm AI Engine pete generacije omogućava pametnu kameru i video, glasovno prevođenje, AI pokretano gejming iskustvo i drugo.Qualcomm tvrdi da Kryo 560 CPU omogućava poboljšanje performansi od 20%, dok AI Engine nudi poboljšanje od preko 79 procenata u AI performansama u odnosu na prethodnika.

Očekuje se da će telefoni sa Snapdragon 690 čipsetom postati komercijalno dostupni od druge polovine 2020. godine. Neki od proizvođača, koji će implementirati novi čipset, su HMD Global, LG, Motorola, SHARP, TCL i Wingtech.

(Neowin)