Home Ostalo Raste tržište preprodaje korištenih (refurbished) telefona

Raste tržište preprodaje korištenih (refurbished) telefona

IDC razlikuje dvije kategorije korištenih uređaja, onih koji su korišteni i potom prodani te onih zvanično obrađenih te ponovno puštenih u prodaju bez privatnih subjekata (takozvani refurbished uređaji).

Tokom 2019. godine isporuke korištenih pametnih telefona (definisanih prema spomenutim IDC-ovim kriterijima) rasle su za 17,6% na godišnjem nivou te je isporučeno ukupno 206,7 miliona korištenih uređaja. Godinu prije isporučeno je 175,8 miliona korištenih uređaja.

Do 2023. godine isporuke korištenih uređaja trebale bi dostići brojku od 332,9 miliona primjeraka, s godišnjim CAGR rastom od 13,6%. Prema IDC-u sjevernoameričko tržište će 2023. godine imati udio od 26,2% u ukupnim globalnim isporukama korištenih pametnih telefona.

Rast tržišta može se pripisati cijeni korištenih uređaja u odnosu na nove, posebno kada kupac cilja na uređaje iz više klase gdje najnoviji modeli svake godine imaju sve višu cijenu pa će se radije okrenuti nešto starijim ali ne puno slabijim modelima, dok je entry-level ponuda korištenih uređaja rezervisana za korisnike s izrazito limitiranim budžetom.

Drugi faktor je trenutni proces prelaska s 4G na 5G mreže pri čemu se misli na velik broj zaljubljenika u tehnologiju koji će poželjeti prodati svoje kvalitetne 4G pametne telefone kako bi kupili nove modele s podrškom za 5G mreže.

A odgovor na pitanja koliko često vi mijenjate svoj telefon i šta radite sa starim uređajem (prodate, poklonite, nešto treće) ostavite nam u komentarima.

(bug)